Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 410 от 413 ПърваПърва ... 310360400408409410411412 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,091 до 4,100 от общо 4125
    Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    В някой райони рапицата е измръзнала фатално. А за акара все още няма признаци да издържа на ОК и мравчена. Сушата вече наистина е незаобиколим проблем, като цяло есенно време семействата не изглеждат добре. Един колега тази година с 90% загуби ми споделя, че още септември/ октомври се уплашил, защото макар да ги е хранил, пак нямали пило, вика зазимих ги с по две шепи пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    За мравчената не знам но за третиране с ОК при наличие на пило си е безсмислено няма значение как и по какъв метод

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Абе тоя силния ми кошер ме учудва. Струва ми се като неква аномалия. Излизат да събират и вчера и днес все едно е главна паша. А вчера беше 7 градуса, сигурно на слънце е малко повече. А предния ден когато валя сняг и през деня беше 5 градуса, въобще никакво кълбо не са правили, че им давам по малко захар и за нула време го изяждат.. Аз досега по книгите други работи съм чел . Даже досега такъв кошер не съм имал. . Другите 3 даже не се и показват. Седат на топло.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Абе тоя силния ми кошер ме учудва. Струва ми се като неква аномалия. Излизат да събират и вчера и днес все едно е главна паша. А вчера беше 7 градуса, сигурно на слънце е малко повече. А предния ден когато валя сняг и през деня беше 5 градуса, въобще никакво кълбо не са правили, че им давам по малко захар и за нула време го изяждат.. Аз досега по книгите други работи съм чел . Даже досега такъв кошер не съм имал. . Другите 3 даже не се и показват. Седат на топло.
    Да не е намерил да краде някъде!?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Да не е намерил да краде някъде!?
    Аз това оглеждах и другите слабите кошери до него, ама не ходи там. Мъкне прашец има тука цъфнали работи, по някаква причина, ябълките също не успя да ги удари студа, явно не бяха цъфнали толкова много и може би цвета им е по-издръжлив, понеже бяха и на ябъллките по малко. А жълтия прашец от глухарче ли от кво го мъкне не съм сигурен.
    Плюс това му давам по малко захарен сироп да има да се занимава, докато беше по кофти времето.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Имаш някъде в района рапица.От нея носят толкова много прашец.Намират я даже и на 6-7 км.

Автор
    Регистриран
    31.03.2023
    .........
    Описваш поведението на истински силно семейство.
    Ако плодника гъмжи от пчели какво кълбо да направят , та целия плодник е едно рехаво кълбо, където пчелите си щъкат свободно.
    Такова семейство и през януари носи прашец ( има го в природата ), стига температурите да са 10+ градуса.
    Такова семейство и акара не го мори.

Самия ти си писал " супер супер силен кошер " -
    https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post185703

Един доктор-пчелар беше препоръчал да се гледат само силни семейства.

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Абе тоя силния ми кошер ме учудва. Струва ми се като неква аномалия.
    Ами не - не е аномалия, а наистина силно семейство, от онези, за които споделих, че е изключителна рядкост да се видят вече. От години разправям, че пчелите са вече генетично увредени, ала на повечето колеги не им се вярва. Моите старци работеха с 12 рамкови дадани с по два магазина и пчелата преливаше, аз благодарение на някои идеи на покойния Ангел Грънчаров така съм развивал 20 рамкови лежаци с по 4х10 рамкови магазина, че не мога да ги затворя от пчели - това нещо в момента въобще не мога да постигна, па ако ще и по сто кила захар да им сипвам. Няма за какво да се обиждате, но пчеларите от последните ~10 години не знаете какво е силно семейство, за което този ти чистосърдечен коментар е достатъчно показателен.

И да - дори зимата може да се види да събират прашец.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от morning Виж публикацията
    Ами не - не е аномалия, а наистина силно семейство, от онези, за които споделих, че е изключителна рядкост да се видят вече. От години разправям, че пчелите са вече генетично увредени, ала на повечето колеги не им се вярва. Моите старци работеха с 12 рамкови дадани с по два магазина и пчелата преливаше, аз благодарение на някои идеи на покойния Ангел Грънчаров така съм развивал 20 рамкови лежаци с по 4х10 рамкови магазина, че не мога да ги затворя от пчели - това нещо в момента въобще не мога да постигна, па ако ще и по сто кила захар да им сипвам. Няма за какво да се обиждате, но пчеларите от последните ~10 години не знаете какво е силно семейство, за което този ти чистосърдечен коментар е достатъчно показателен.

Според мен това за гените е вярно, но до толкова, че пчелите са се приспособили на други климатични условия, а сега, в последните няколко години, климата е толкова различен, че година с година не си прилича. Ето тази например - такива студове, при които масово да измръзнат овошките аз не помня. Все е имало слани, имало е щети, но такива не помня за моите 53 години, от които хайде 33 осъзнат живот. Хайде остави култивираните овошки, ами тези дивите в гората, като джанки, круши, ябълки, трънки, дрян, които са много необходимия пролетен прашец за пчелите е тотал щета, тъкмо цъфне растението и на другия ден аут. Тъкмо се затопли, тръгват на пило и хоп застудяване, което не е за ден или два.
    За "преливането" на семействата с пчели - да, така е, семействата не можеха да се съберат вътре, а сега къщите им големи, ама празни - не могат да усвоят обема на кошера. По скоро гледах снимки на телефона, които съм пускал и тук - 70-80 % от семействата на по два магазина 12 рамки ДБ. Пчели и мед да ти види окото, а в последно време халтава работа. Да де, то с шепа пчели какъв мед да чакаш.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от morning Виж публикацията

Ами то въпроса е че аз не съм пчелар, просто отглеждам пчели. Опитвам се да правя така нещата че да не преча, нито на пчелите, нито на другите пчелари. Затова се опитвам да внимавам със заболяванията и да третирам. Въпреки че тук в моя район не останаха пчелари.....

Поради тази причина няма причина да се обиждам за нищо, даже за мен е голям плюс хората тук когато ми пишат и ми дават информация, това е много ценно. Даже критиката е много по-ценна от някаква похвала.

Тези които са по ютюб и "новите' пчелари, те са истинските нови. При тях както и всичко което се показва по интернет е така че да трупа лайкове. Там никога няма да се даде цялата истина ... Ще ти обясняват как всичко е наред при тях и това е .. .. Казвам го защото съм в компютърната сфера от повече от 20 години и всичко е едно и също.
    И това е просто защото всички си правят реклама по този начин и това е всичко уж , понеже хората си мислят че като кликнат в интернет и ще намерят решение за всеки свой проблем

Страница 410 от 413 ПърваПърва ... 310360400408409410411412 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •