Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Спокойно,сега сме началото на март и има достатъчно време да се развият семействата за пашата.Вчера носеха яко прашец и стартират пилото.Свивам ги сега по Блинов и след 20 дни ще има 4-5 рамки запечатано пило.Мед имат достатъчно,само да е хубаво времето да носят прашец.Абе Господ си знае работата.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Спокойно,сега сме началото на март и има достатъчно време да се развият семействата за пашата.Вчера носеха яко прашец и стартират пилото.Свивам ги сега по Блинов и след 20 дни ще има 4-5 рамки запечатано пило.Мед имат достатъчно,само да е хубаво времето да носят прашец.Абе Господ си знае работата.
    Спокоен съм. Каквото-такова.
    След като прегледах всички семейства, установих, че семействата с миналогодишни майки са една идея по-назад в развитието си, спрямо каките им от 2023г. И още нещо, което ми направи впечатление е семейство с единствената майка от 2022 г. Ами то най-силно. Явно бързат, че да се размножат(роят) рано-рано.
    А това, което пишеш за пашата - ще се случи, ама едва ли за рапицата, която започва средата на април. Да не говорим, че миналата година цъфна на 29.03.
    Даа, оня горе си знае работата, макар и на нас да не ни отърва.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Моля, моля - имам да изкупвам грях към теб, така че, каквото знам ще ти го кажа мота-мо, пък и половината ми род е от Плевенско. Моите наблюдения са, че повечето роеве, които съм хващал, умираха през зимата - дали заради това, че са били със стара майка или заради висока опаразитеност от акари не мога да кажа. Но е факт също, че благодарение на хващането на роеве се задържах в джаза първите няколко години като пчелар, иначе щях най-вероятно да се откажа, като ми умрат пчелите на втората-третата година.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Моля, моля - имам да изкупвам грях към теб, така че, каквото знам ще ти го кажа мота-мо, пък и половината ми род е от Плевенско..
    Това малко не го разбрах, да не си ме объркал с някой друг ..

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Времето днес е ясно, то се вижда снежец и ниски температури. Мо събота което беше 5ти Април ходех по Ловешко, там покрай селата Дойренци, има немалко засеяна рапица и беше цъфнала. Обаче по-лошото впечатление което ми направи, бяха пръскачките към 16.00 си ръсеха нацъфтялата рапица без да им пука ... Добре че в моя район няма рапица... Тея хора акъл нямат ... Но както и да е ..

Тази цъфтящата рапица, сега като я удари снега и студа, тя прецаква ли се, като култура. Хем като медонос хем като техническа. Дефакто продукцията ще замине ли както на дърветата да речем ?

И да кажа, това което наблюдвам е че земеделците по моя район ръсят събота и неделя и почват още от 10.00 часа сутринта .. През седмицата не ръсят ...

A да и още нещо друго, уж правят ротация , ама от тея смешните ротации, всичко е на две и една година на едното слагат жито и ечемици на другото слънчоглед. Тая година вече няма ротация, всичко е жито, ечемик и овес.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Един спомен, който ми напомни гуглето.
    Исках да постна снимка, но нещо не се получава, та се налага да я опиша.
    На днешния ден преди шест години съм имал изградена строителна плодникова рамка ДБ със запечатано търтиево пило колкото капачка на компотен буркан.
    От година на година все по-трудно е пролетното развитие на пчелите, а и не само. В годините назад съм имал добиви от стоков мед, колкото сега с двойно повече семейства не мога да изкарам. С прашеца е същото, то и няма как да е иначе. Природата започна рязко да се променя, което е факт, в който никой не може да ме убеди в противното.
    При мен рапицата не дава нишан за цъфтеж още, но до седмица ще започне - обичайно е така с изключение на миналата година.
    В събота надигнах 5-6 капака и видях пило на по 3-4 рамки на 70-80%. Един минимален градеж над рамките, носеха като луди прашец, ама...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В действителност на много мой приятели измряха пчелите включително и на моя милост упрекват себе си, че съм подценил акара а като се замисли човек не е за подценяване.Снощи говорих с един пчелар от Канада същата работа мрат им пчелите та пушек се вдига има хипотеза , че при сушата година прашеца е некачествен и от там няма зимни пчели.Другото де умувахме ,че акара де сме селектира ли си е баш как си требе .При ефикасност на лекарството 99,5%.остават на 1000 само 5 акара ама какви акари като македонския навлекот (пришалеца) и после от тия 5 акара тазгодишния тамазлък след това цикъла се повтаря и те така като добавим и малко отрови, малко отводки , малко прашец, малко клей малко восък от далаци и то тия пчели само една душа имат.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 23 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 23 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •