При първото подхранване на 28.12.2024г. имам умрели 2 бр. от 98 бр. основни семейства. Имам и десет запасни семейства, които са в нукове на по 3-4 рамки, те са ок. По груби сметки под 2% смъртност. Та към него момент, по бегъл поглед установих, че семействата са добре на база големина на кълбото, защото температурите бяха отрицателни. Предната неделя (26.01.2025г.) отворих на случаен принцип 5-6 семейства, за да видя до каква степен са усвоили питките. Ами ще слагам пак питки този уикенд. По принцип първите прегледи ги правя началото на март, зависи от прогнозата. Тогава може да се наложи да посъбера някои семейства, защото няма смисъл от слаби семейства, а и без това работата ми идва в повече вече. Може и да продам 10-20 семейства, от една страна да свия работата, от друга да си освободя място. Изчерпателен ли бях?
Хайде и една снимка за достоверност. Не мога да обхвана всички сандъци със снимката
Аз днес, предвид топлото време и следващото застудяване, ги отворих и ги стесних доста, като ги подпрях с цяла пита с мед. Гледах да съм максимално бърз и с малко ровене. Горе долу им бяха намалели запасите. Много са слабички на по 3-4 рамки. Имам и два на по 5. Обаче пък са доста жизнени и са започнали да гледат по много малко пило. Сигурен съм че тези всичките ще оцелеят и ще се развият без проблем. Та засега съм на 50 процента, от 14 , седем са живи.
Към днешна дата, останаха 6, които от днес вече облитат добре и си носят прашец и започва работата ...
Аз обаче искам да попитам за съвет. Тъй като много рамки медови ми остават за съхранение, след като ми умряха малко над половината от семействата. Какъв е най-добрия вариант да ги съхраня и възможно ли е ? Тъй като идва със затоплянето и молеца ..
Всякакви съвети приемам какво да правя с тези рамки.
Най-добрият и сигурен, но и скъп вариант е, във фризер, хладилник, хл. камера. Може да се сложи и корпус със пити под семействата. Ама доколкото си спомням, май ти не си с отделни дъна. Има и някакви препарати, ама с химията не съм много запознат, не съм и, и почитател.
Тая година и аз съм на това дередже. Имам фризер, в който съхранявам прашеца и в него има място за 25-30 пити. Другите ще ги претопя и меда отива в бидоните с каквото има, джанки, сливи и т.н.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))