Меда-долу,пилото-горе! При мен това работи есента.
Меда-долу,пилото-горе! При мен това работи есента.
Не знам как сте вие колеги, но днес ми хрумна да съпоставя тазгодишните си добиви на мед с миналогодишни. Оказа се че възлиза на 27,5% от този през '23г. и 31% от '22г.
Здравейте, и при мен добива падна под 50% спрямо миналата година, за съжаление, а тази година направих сериозна инвестиция, и се надявах на добра реколта за да възстановя разходите, ама не се получиха така нещата , надявам се догодина да е по-добре.
Тая жега и суша таковаха мамата на всичко. Тази година за първи път засадих 80 корена домати, досега по около 40 садях. Жената напролет ми вика: "Какво ще ги правим толкова домати?"
Е, въобще не се чудим, защото добивите са посредствени. Вярно, много са вкусни, дали заради жегата или семето, но много малко. Просто явно от топлото няма завръзи. Домати по-високи от мен и само шума
При мен добива си е един и същ .. Тази година хванах акация и много билков с малко слънчоглед примесен. Дефакто тази година имам най-хубавия мед по състав откакто съм пчелар. Миналата година нямаше акация, ама имаше повече слънчоглед. Дефакто аз съм много доволен тази година, но моите очаквания са много занижени. Хем имах рояци и кошерите станаха повече, хем има и мед ... По ми е интересно това което се случва с кошерите и колко ще оцелеят.. По много различен начин процедират пчелите тази година, сравнение с предишните. Аз имам наблюдения от 2018-та година, откакто започнах. Но и честно да си кажа не им се бъркам много. Гледам само да има вода и мед и лятото да ги засенчвам, както и да третирам за акар и тн ..
И тази година за първи път съм им оставил по 1 магазин празен да стои, заради жегата и още са отворени отдолу. Утре мисля да махам изцяло магазините и да вдигам дъната. Просто покрай мен няма други пчелини и засега никога не съм имал проблеми с кражби. Това с магазина дето оставих да имат обем не съм сигурен дали е правилно, най-вероятно не, ама едва ли е фатално.
Добива щеше да е обичаен при мен, стига да бях Нострадамус, та да предвидя, че акацията ще цъфне толкова рано, че на 15 април ще е прецъфтяла вече. Толкова ранен цъфтеж питах и най- възрастните пчелари, никой няма спомен да е било. Инак много суша тая година, жегата твърде голяма.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))