Цитат Първоначално публикувано от men79 Виж публикацията
Оставих по един магазин на два кошера до миналата седмица, за да съберат манов мед. Единия е събрал малко-центрофугирах го. На другия кошер магазина беше празен, но после като прегледах плодника се оказа, че са напълнили целия плодник с манов мед....голямо количество. Много тежки рамки. До тук добре, готови са за зимата, но някъде прочетох, че пчелите умирали ако зимуват със запаси от манов мед. Въпроса е , трябва ли да го махна, колко да махна .....то е и много неудобно, не е като магазините....заметеш пчелите и готово. Сега като ги замета, няма да имат рамки, ако вземам само по една, ще си докарам крадци 100%...
Дайте съвети от вашия опит.....
Аз нямам манов мед и нямам достатъчно опит за да ти кажа как да го направиш. Но ако в плодника е манов мед, това е лошо. Би следвало да замениш пити с такива от склада, които са с хубав за пчелите мед. ПРедполагам нямаш такива. Затова че най-вероятно, трябва да се изцентрофугират колкото се може по-скоро тези които нямат пило, да ги върнеш и да подхранваш с хубав сироп. Така съм чел, но не съм сигурен кое какво е правилно.

Дано тук по опитните ти отговорят.

Все пак на мен ми е интересно следното нещо. Как така е станало че са ти напълнили плодника с манов мед ? Това означава че преди мановия мед, са били без никакъв мед .. Въпроса е защо са били с никакъв мед. Нямало е никаква паша, или нещо друго. Може би е било редно да ги подхранваш, когато са били гладни и не са имали мед и евентуално сега нямаше да е само манов. Малко странно ми звучи всичко което пишеш.