Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 401 от 419 ПърваПърва ... 301351391399400401402403411 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,001 до 4,010 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Така като гледам нямам и на идея колко мед са успели да съберат, сега с тази жега май всичко е изгоряло. Към 9 и 30 като се прибрах беше вече 30 градуса, летежа не особено сериозен. Нямаше как да ги отварям. Утре мисля да надникна леко, да видя каква я вършат и дали всичко е наред ...

Май пашите заминаха, даже ме посъветваха да давам разреден сироп по 200-300 грама всяка вечер в тези жеги, най-вече заради водата.. Като гледам обаче по външната поилка няма нито една пчела.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Така като гледам нямам и на идея колко мед са успели да съберат, сега с тази жега май всичко е изгоряло. Към 9 и 30 като се прибрах беше вече 30 градуса, летежа не особено сериозен. Нямаше как да ги отварям. Утре мисля да надникна леко, да видя каква я вършат и дали всичко е наред ...

Май пашите заминаха, даже ме посъветваха да давам разреден сироп по 200-300 грама всяка вечер в тези жеги, най-вече заради водата.. Като гледам обаче по външната поилка няма нито една пчела.
    При теб може и да са вкарали нещо. При мен цъфна 10-ина дни по-късно и вкараха малко прашец само.
    В двора имам лятна круша. Кквото е капнало на земята, е отрупано с пчели...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    При теб може и да са вкарали нещо. При мен цъфна 10-ина дни по-късно и вкараха малко прашец само.
    В двора имам лятна круша. Кквото е капнало на земята, е отрупано с пчели...
    Ооо даа, ние също имаме много круши и сутринта баща ми ме викна и ме пита защо има толкова много пчели по падналите круши, обикновено са само осите там. И аз това му смотолевих че е заради сушата и това че всичко е пресъхнало.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами какво да е положението. Малко е странно. Понапълнили са. Да кажем тези на които им бях сложил 2 магазина, явно са напълнили единия и са се качили горе. Но в малко от тях има нектар. Имам само един който почти е напълнил и втория магазин. Този дето беше с 3 магазина и имаше съвсем малко мед в първи магазин, може би е ги е напълнил и двата, тъй като се е качил в трети да изгражда.

Най-тъпото е че имах една отводка, която я бях разширил на 9 пити последно и сега се е затлачила от мед и се ядосах. Сложих и магазин, ако може малко да си освободят място, ама то след дъжд качулка.

Честно да си кажа поне за момента съм доволен по простата причина, че въпреки жегите пчелите всичките са много кротки .. Преди си спомням по слънчогледово време е жегите не даваха да ги пипнеш някои. Ама пък бяха напраскали с мед яко. Сега са кротки, ама мършави )) ...

Мисля обаче да им давам по малко малко разтворен мед с вода. Само че се чудя тези които не са се качили в магазина горе, дали ще ходят да го взимат... А пък самия мед, ще го вадя края на месеца, като поохлади малко.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Ами какво да е положението. Малко е странно. Понапълнили са. Да кажем тези на които им бях сложил 2 магазина, явно са напълнили единия и са се качили горе. Но в малко от тях има нектар. Имам само един който почти е напълнил и втория магазин. Този дето беше с 3 магазина и имаше съвсем малко мед в първи магазин, може би е ги е напълнил и двата, тъй като се е качил в трети да изгражда.

Най-тъпото е че имах една отводка, която я бях разширил на 9 пити последно и сега се е затлачила от мед и се ядосах. Сложих и магазин, ако може малко да си освободят място, ама то след дъжд качулка.

Честно да си кажа поне за момента съм доволен по простата причина, че въпреки жегите пчелите всичките са много кротки .. Преди си спомням по слънчогледово време е жегите не даваха да ги пипнеш някои. Ама пък бяха напраскали с мед яко. Сега са кротки, ама мършави )) ...

Мисля обаче да им давам по малко малко разтворен мед с вода. Само че се чудя тези които не са се качили в магазина горе, дали ще ходят да го взимат... А пък самия мед, ще го вадя края на месеца, като поохлади малко.
    Пчелата рязко падна, затова и не жилят. Имаше един пик в приноса, при който блокираха майките и резултата е видим.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами аз от 2 дни вечерта им давам разреден меден сироп. Имам някакъв стар мед и го слагам на слънцето да се повтечни колкото да го сложа в туба, разреждам го да е рядък със студена вода. Даже слагам тубата в студената вода, и им давам по 300 мл за разхлаждане ... Сериозно говоря така правя, че ме посъветваха. То като гледам как охотно си пийват, май повече въобще няма да подхранвам със захарен сироп, а само с мед. Без това този слънчогледовия винаги е много. .. Те си имат мед събран от слънчогледа, но сега това го правя заради жегата. И мисля така да продължавам до края на месеца, докато позахладнеее или поне няколко дни преди това и тогава ще вадя меда.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    При мен е слаба годината, врътнах една центрофуга колкото за адета. Почти всичко(а то не е много) е незапечатано, като ги знам как действат, повечето, ако не и всичко, ще изчезне. Към средата на август мисля да въртя каквото е останало

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    При мен е слаба годината, врътнах една центрофуга колкото за адета. Почти всичко(а то не е много) е незапечатано, като ги знам как действат, повечето, ако не и всичко, ще изчезне. Към средата на август мисля да въртя каквото е останало
    Много рано започна сушата тая година. За първи път, от както пчеларствам и имам слънчоглед, няма да въртя нищо. Може би от плодниците по малко, за освобождаване...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Много рано започна сушата тая година. За първи път, от както пчеларствам и имам слънчоглед, няма да въртя нищо. Може би от плодниците по малко, за освобождаване...
    То и аз говоря ангро, затова не съм сигурен какво има, мисля е малко, но като тръгна да ги свалям магазините ще се разбере, но е факт, че разчитам там където са сложили 2 магазина да са напълнили 1, понеже ги бях сложил накуп. Тъй като пчелите се бяха преместили във втори, но специално не съм ги ръчкал. Според мен тези които бяха на 2 магазина със сигурност имат 1 ..

Но забелязвам нещо което е важно ... Когато няма паша или след главна, пчелите започват да гледат пило. В момента не е така, познавам по поилката, защото дори и в тези жеги, въобще не търсят още вода и не ходят по нея. Не си спомням досега така. Винаги като приключи слънчогледа и отиват на поилката. Може би просто не съм обръщал внимание и до няколко дни да кажем, ще започнат да се кичат по поилката.

Дават го петък-събота да мине по хладен фронт и температурите да се кротнат около 30 градуса, дано да завали по-скоро и на юг че там е страшно с тези пожари. Аз миналата седмица бях там и наистина всичко беше на кибрит още тогава.

Преди седмица всичко беше задръстено с мед в гнездовия корпус ДБ... Цял ден вадих пълни пити с мед в магазините, като на тяхно място слагах празни пити и ВО. Вчера отворих отводките и прехвърлих едни "слабаци" от 6 рамков нуклеус в 8 рамкови корпуси. В тия жеги приятно бях изненадан, има градеж, появи се и пило, и яйца по една - две пити! Ако падне един хубав дъжд, може да има малко треволяк и август месец?! Слънчогледът приключи! До 10 часа умерен летеж, после застой. Не подхранвам, каквото съберат за тях си е! Август месец ще центруфугирам "за мен" и ще ги зазимявам... Даже мисля да изолирам майките до ноември, ако има засев на 3-4 рамки?!

Страница 401 от 419 ПърваПърва ... 301351391399400401402403411 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 2 гост (и))

1. Николай Петров

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •