Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 14

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от men79 Виж публикацията
    На 25.05.24 г. взех три рамки с пило за новата отводка. На 01.06.24 г. унищожих всички запечатани маточници. Днес 16.06.24 г. направих проверка за налично пило....не открих. Пчелна майка също не успях да видя....имаше много пчели. Това означава, че не съм успял, нали така? Как мислите?

След вашите мнения мисля да закупя една пчелна майка и да я поставя.....
    аз мисля, че теорията много сериозно ти куца и трябва да се поограмотиш с някое книжле

Наблюдател
    Регистриран
    16.07.2023
    Пчеларски район
    Кърджали
    Поограмотих се с едно книжле и ето ме пак . Днес на 23.06.24 г. отново проверих кошера с отводката за налично пило. Не можах да открия...имаше обаче едни килийки с млечице на дъното (бяла течност) . Дали там няма съвсем прясно пило???? Иначе и новата майка я окрих.....създали са си.

Днес направих още една отводка от същия кошер, този път със съвсем прясно пило. Имаше малки изправени червейчета . Кошера , от който взех пилото го наблюдавах днес и видях, че на прелката пчелите правеха така нареченото "рендосване" (напред, назад). Дали не е заради старата пчелна майка....прочетох и други мнения.....че има паша.....че няма паша....

Наблюдател
    Регистриран
    16.07.2023
    Пчеларски район
    Кърджали
    Възникна още един въпрос.....при създаването на отводка със съвсем прясно пило (изправени личинки), трябва ли да се унищожават запечатаните маточници след 5-тия ден???
    Пилото е съвсем прясно...

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Приятел,не разбра ли,че отводка не се прави с прясно пило,а със старата майка.Прочети справочника на Любен Радоев.Най обичам хората,които искат съвети и после си правят каквото са си наумили.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Приятел,не разбра ли,че отводка не се прави с прясно пило,а със старата майка.Прочети справочника на Любен Радоев.Най обичам хората,които искат съвети и после си правят каквото са си наумили.
    бе карай да е весело

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Първо, и аз да кажа, бъркаш подхода!!! Второ, няма "малки изправени червейчета"! Това са яйца. Има още да четеш за жизнения цикъл на пчелата. Тайминга с маточниците също ти е объркан. На 01/06 оставяш незапечатани маточници, а на 16/06 очакваш пило!!! Бързаш)). Чети и за майките още!!! Просто е, малко е но ти липсва знанието. Ако на 01си оставил отворени маточници, в най-кратки срокове, след теб същия ден нека са запечатали някой(предполагаме). Имаш .... до излюпване, после .... дни за да укрепване и поне ..... дни за оплождане и пронасяне. Хайде сега си попълни знанията в точките и смятай. Виж, трябва да имаш базови познания. Изправени червейчета..... )) После стават наклонени....

Наблюдател
    Регистриран
    16.07.2023
    Пчеларски район
    Кърджали
    Запознах се с календара на развитие на пчелата майка много отдавна, но ми се струпа много информация наведнъж. Та както и да е , вече има ново пило и нова майка, но пчелите са направили една, две маточни чашки....искат самосмяна??? Като начало ми се струва, че се справя добре новата майка. Миналата година една купена майка имаше по-лош старт......
    Освен това , метода да си създадат сами пчелна майка също съм го прочел от вас пчеларите . Едни го подкрепят, други, не. Просто съм много доволен от пчелната майка , от която са взети рамките на отводката и искам новата пчелна майка да е със същите качества. Освен това искам да премина през различните варианти и да си създам сам впечатления

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •