Ами то което е сторено, вече е сторено... Само няма да се ядосваш, така се става пчелар - с опити и грешки.
Добре си проверил къде е майката и си грабнал друга пита, прегледал си я и си решил да я вземеш за отводка. Същата процедура си направил и с питата с открито пило (но в тази пита трябва да има и съвсем пресни яйца които са още прави - поне малко да видиш такива). За да я подсилиш с пчели си тръснал и пита в отводката - но тази пита би следвало да е с много прясно пило което ще ти гарантира че на нея са нелетящи работни пчели или кат му викат кърмачки. Преди да тръснеш последната трябва най-много да си отваряш очите за майката да не е там. Сложил си основа. До тук направо перфектно, но затварянето на отводката не е правилно. Ограничаваш я с преградна дъска, стесняваш входа до 2-3 см. но не и да го затваряш. Сиропец малко в хранилката и задължителен преглед след седмица за разваляне на затворените маточници. А от отворените не бързаш да пипаш, след прегледа да се убедиш че има повече от два - три разваляш всички които не ти харесват (малки, удължени и деформирани) Оставяш два които по възможност да са на различни пити и са в долният край на питата, висят отвесно, като с предимство са тези които в основата им има снежно бял наклеп от восък. И сега не го питаш две седмици - да се излюпи и оплоди на спокойствие. След втората седмица отваряш и без да търсиш майка гледаш в килийките дали е пронесла. Чак като видиш първото пило тогава започваш да подхранваш със сироп и разширяваш.