Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 96
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Пчелите не понасят повишената концентрация на въглероден двуокис, а инстинктите им ги карат да полагат пилото близо до входа, където въздухът е по-свеж. Допускам, че причините за по-малко пило при отворени едновременно долен и горен вход може да са всъщност други.

В тази връзка ето какво пише Есков:
    “Повишената концентрация на въглероден двуокис ускорява физиологическото стареене на пчелите. Наред с това, с понижението на външните температури нарастват загубите на енергия в семейството за регулиране на микроклимата в гнездото.” (Еськов, Зимовка пчелиных семей)
    “Пчелите, зимуващи при температура 0°C, започват да вентилират, когато концентрацията на въглероден диоксид достигне 3-4%. Интензивността на звука, издаван от вентилиращите пчели, се усилва (8-14 дБ) при ниво на въглеродния диоксид до 5-7%. Силна възбуда в семейството започва при 9-10% концентрация на въглеродния диоксид. В този случай интензивността на звука от вентилиращите пчели нараства на 19-27 дБ. Снижаването концентрацията на газа стимулира понижението на активността на вентилиращите пчели и спад на нивото на общата възбуда на семейството.” (Еськов, Зимовка пчелиных семей, стр. 46)
    “Пчелите се износват физиологически толкова по-бързо, колкото по-висока е концентрацията на въглероден диоксид, изразходвайки по този начин резервите от организма си. Затова икономията на зимна храна чрез повишаване концентрациятана въглероден диоксид влияе отрицателно на състоянието на пчелите.” (Еськов, Микроклимат пчелиного улья, стр. 75)
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Въглеродният двуокис в някаква не прекалено висока концентрация сигурно забавя метаболизма на пчелите и нали това е основният аргумент, че благодарение на този газ пчелите се износвали по-малко.
    Ако обаче наистина твърде високата концентрация ги кара да вентилират, значи метаболизмът им се ускорява и оттам износването.
    Ще потърся обаче нещо по-ново и по-задълбочено по въпроса за ползата и вредата от CO2.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ruslan
    Хвърлете един поглед на една статийка от една колонка в последния брой на вестник Пчели.
    ...
    Основната идея е, че при по малка циркулация, съответно по голямо съдържание на въглероден двуокис в гнездото, пилото напролет е повече.
    Междувременно погледнах въпросната статия във в-к "Пчели" (брой 23, 15-29 ноември 2012 г). Става дума за изследване на Михайлов и Таранов, според което действително при отворен само горен вход концентрацията на CO2 е най-висока (1,8%) и отгледаното пило е най-много, но изводът, направен най-долу е, че "пчелите са приспособени за зимуване при слаба вентилация, която допринася за по-ниската консумация на храна".

Това аз го разбирам по следния начин: Повишената концентрацията на CO2 (но не повече от 2%) не е причина за по-слабото износване на пчелите, а е индикация за по-слаба вентилация, което означава по-добро запазване на топлината -> по-малко консумирана храна -> по-малко произведена вода и по-малко отделени ензими -> по-малко физиологично износване на пчелите.
    Т. е. излиза че на пчелите не им трябва толкова силна вентилация, колкото топлина.

Иначе, това, със забавянето на метаболизма чрез повишена концентрация на CO2, колкото повече се замислям, толкова повече не го схващам.
    При ок. 20-25°C (примерно) забавената обмяна на веществата би съхранила жизнените сили на пчелите, защото при такава температура на тях не им трябва да ускоряват принудително метаболизма си, за да затоплят гнездото (ако нямат пило), но при -10°C (примерно) за пчелите най-важното е да поддържат оптимална температура в кълбото, а това няма как да стане чрез забавяне на техния метаболизъм, защото повишената концентрация на CO2 би означавала забавяне на окислителните процеси, от които се получават като отпадни продукти именно въглероден диоксид, вода и така ценната топлина. Затова и пчелите няма как да допуснат забавяне на метаболизма си, а ще го поддържат на оптималното ниво, в зависимост от това, колко топлина им е нужна, независимо от опитите на CO2 да им го забави. Според мен, забавяне на метаболизма = охлаждане. Натам ме води логиката или пък нещо ми убягва и не мога да подредя пъзела.

Предполагам затова и пчелите вентилират при концнтрация на CO2 над 3% - защото им трябва кислород, за да произвеждат топлина... Явно 3% е пределната концентрация на въглероден диоксид, която те могат да толерират.
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    ...та не мога да подредя пъзела...

Май точно в тази част, с биохимията, не го подреждаме. :D

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Струва ми се, че тази част я понаредих, а това го казах по-скоро като застраховка, защото на човек постоянно му се случва да пропусне някой съществен детайл, който в определен момент може да преобърне възгледите му по даден въпрос на 180 градуса. wink;
    Но в крайна сметка за мен никога няма напълно приключени въпроси и вратата винаги остава отворена или поне открехната, защото единственото, което със сигурност знам, е че всъщност нищо не знам. И колкото повече научавам, толкова повече разбирам, че нищо не разбирам...

Уф, ама че безсмислици. Не съм сигурен, че сам си се разбирам какво се опитах да кажа, т. е. напиша... ени уей... :D
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    23.06.2012
    Днес направих първия си преглед с медицинска слушалка и пчелите при почукване жужат весело cool;

След дълго мислене поставих и изолация от стиропор и нещата се промениха доста рязко В кошерите видимо стана топло още след 20 минути, пчелите дори си подаваха главите от мишопредпазителя, сякаш за да се убедят, че навън наистина е зима :D По това което чета си извличам изводи, че така ще си повиша разхода на храна в кошера, но пък аз съм оставил предостатъчно.
    Предпочитам да имам по-силна пролет с по-малко жертви зимата, чрез добра вентилация и изолация на стените.
    Вие какво ще кажете ?

И още - Някои може ли да каже нещо повече за това януарско подхранване с твърда храна? В какво се състои и как се прави ? Благодаря wink;

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    това със силната пролет е хубаво.....ако знаеш предварително на коя дата ще почне пролетта..

....още е рано за прегледи със слушалки, някои хора още имат пило..други майки люпят......а в Кюстендилско и черешите цъфнали...може некой и тенеке мед да врътне wink;

Потребител
    Регистриран
    23.06.2012
    Аз съм от Белене, тук температурите се въртят около нулата от месец :D

Наблюдател
    Регистриран
    19.05.2012
    Колеги така грешно ли е -

вентилацията да е през хранилката ?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Сам трябва да стигнеш до извода след експерименти,защото ако аз напиша примерно нещо,веднага ще се намери друг,който да напише:не е така!Тези експерименти отнемат години,но само това е пътя!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •