Междувременно погледнах въпросната статия във в-к "Пчели" (брой 23, 15-29 ноември 2012 г). Става дума за изследване на Михайлов и Таранов, според което действително при отворен само горен вход концентрацията на CO2 е най-висока (1,8%) и отгледаното пило е най-много, но изводът, направен най-долу е, че "пчелите са приспособени за зимуване при слаба вентилация, която допринася за по-ниската консумация на храна".Първоначално публикувано от Ruslan
Това аз го разбирам по следния начин: Повишената концентрацията на CO2 (но не повече от 2%) не е причина за по-слабото износване на пчелите, а е индикация за по-слаба вентилация, което означава по-добро запазване на топлината -> по-малко консумирана храна -> по-малко произведена вода и по-малко отделени ензими -> по-малко физиологично износване на пчелите.
Т. е. излиза че на пчелите не им трябва толкова силна вентилация, колкото топлина.
Иначе, това, със забавянето на метаболизма чрез повишена концентрация на CO2, колкото повече се замислям, толкова повече не го схващам.
При ок. 20-25°C (примерно) забавената обмяна на веществата би съхранила жизнените сили на пчелите, защото при такава температура на тях не им трябва да ускоряват принудително метаболизма си, за да затоплят гнездото (ако нямат пило), но при -10°C (примерно) за пчелите най-важното е да поддържат оптимална температура в кълбото, а това няма как да стане чрез забавяне на техния метаболизъм, защото повишената концентрация на CO2 би означавала забавяне на окислителните процеси, от които се получават като отпадни продукти именно въглероден диоксид, вода и така ценната топлина. Затова и пчелите няма как да допуснат забавяне на метаболизма си, а ще го поддържат на оптималното ниво, в зависимост от това, колко топлина им е нужна, независимо от опитите на CO2 да им го забави. Според мен, забавяне на метаболизма = охлаждане. Натам ме води логиката или пък нещо ми убягва и не мога да подредя пъзела.
Предполагам затова и пчелите вентилират при концнтрация на CO2 над 3% - защото им трябва кислород, за да произвеждат топлина... Явно 3% е пределната концентрация на въглероден диоксид, която те могат да толерират.