А цялата "логистика" по това да се прекарват токове и кабели, да се завира това чудо в кошерите. Плюс това тези кабели откъде да минават че да няма проблеми. Минеш там, спънеш се в някой кабел и отиде работата.
П.С - това което го пише в тази статия, го има и в календарните справочници. Там просто се описват процесите които протичат в пчелното семейство с увеличение и намаляване на температурата и съответно консумацията на мед. Аз си направих труда да погледам из инернет, това което видях е че нито един пчелар не ги ползва тези нагреватели. Статии в научни списания не съществуват почти.. Има една която е ползвала соларно захранени подобни джаджи, но там изследването е толкова малко, че даже не са си правили труда да пишат изводи и някакви постигнати резултати, освен че уж било по-добро ..
Има ли вече тестови кошери? Виждам, че отдавна си убеден в резултата. Предполагам, според календара, вече си подготвил някаква бройка за тестове. При пчелите практическите тестове често дават различен от очаквания резултат. Твърде много условности има. Аз лично очаквам с интерес резултатите. Налагало ми се е да спасявам силно отслабени семейства, затова. Изтровиха ги една година на 28 септември. Да се чудиш от къде и как да се оправяш по това време. Та, няма смисъл от спор. Само нарочни тестове ще дават резултат. Надявам се устройството е съобразено със сезонната работа на пчеларя и няма да пречи. Аз не се върнах назад в темата и ако съм изпуснал подробности, моля да ме извиниш!
Резултати има от миналата година.
Тази година пчеларя беше болен есента и в бързината пропусна да сложи нагревателите. Сега не желае да пипаме семействата, докато не се постопли времето. Надявам се началото на февруари да ги пуснем отново.
Ето и резултатите за 11-15 март 2023 :
Не ми дава да кача файла нито в .png нито в .jpg формати. Мога да пратя резултатите по е-мейл, ако искаш?
Резултатите са снети с WiFi сензор на батерии, за това и времето на снемане е ограничено – батериите се изтощават.
Главния извод е, че дори и при -2гр. външна температура, в кошера (10 рамков Дадан-Блат на 3 години 2.5см дебелина на дървото) може да се подържат 33гр.
Терморегулатора стабилизира температурата на своя сензор, WiFi сензора обаче има друго положение (изтеглено към предната стена ) за да пробива радиовълната. Та близостта на WiFi сензора до външната стена влияе на температурното измерване.
Семействата се развиха нормално. Аз обаче търся мераклия който с терморегулатора да направи от слаби семейства силни към началото на първата паша.
Гледам пчеларстваш около Драгоман. Ако искаш да пробваш терморегулатора мога да дойда да помогна с инсталацията. Имаш ли трансформаторен електрожен на разположение или друг източник на 40-60 Волта може АС или DC?
Ако искаш пиши ми на е-мейла чрез форума, за да се чуем по телефона, ако искаш да пробваш терморегулатора.
Конструкцията е съобразена с работата на пчеларя. Късно на пролет (когато няма нужда от подгряване) нагревателя се маха, температурния сензор се изважда и навива около кутията на терморегулатора евентуално се откача захранването ако се практикува подвижно пчеларство. След което, си пчеларстваш както обикновено.
Чудя се, как ли стоят нещата с влагата...![]()
Района е доста студен. Няма ранна паша. Цъфтежа е около две седмици след района на София. Няма за къде да бързам. Постепенно минавам на изолирани кошери и това ми е достатъчно. Избързването води семейството до пик в неподходящ момент и следва допълнителен труд да го задържиш в кондиция. Слабите семейства - обикновено има причина да са такива и тя не е температура. Ако проблема е в пчеларя, да се оправя. Ако е в пчелите, по-добре без тях - винаги води до допълнителни операции, труд, време,... със съмнителен успех. Това са моите съображения. Някой може да не мисли така. И когато по-назад в чата споменах селекция, имах предвид съвсем елементарна. Достатъчно е да не допускаш да зимуват слабо представили се майки. По-добре техните пчели да зимуват при силни майки. Ще свършат по-полезна работа на пролет. Благодаря за предложението! Някой, който преследва ранно развитие е по-подходящ.
Като какво,как,кога си представяте възвратното застудяване и какво представлява кората на зимното кълбо?
Интресно ми е да разбера,как си ги представяте тез неща.
Този пост е редактиран от Angel Yosifov; 25.01.2024 в 18:16.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))