Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 506

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    17.12.2023
    Пчеларски район
    не пчеларствам
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    И ток,Румба и ток
    Цената на тока за награяване, при всички случай, ще е нищожна в сравнение с цената на нова отводка, мисля аз.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    А цялата "логистика" по това да се прекарват токове и кабели, да се завира това чудо в кошерите. Плюс това тези кабели откъде да минават че да няма проблеми. Минеш там, спънеш се в някой кабел и отиде работата.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    А цялата "логистика" по това да се прекарват токове и кабели, да се завира това чудо в кошерите. Плюс това тези кабели откъде да минават че да няма проблеми. Минеш там, спънеш се в някой кабел и отиде работата.
    П.С - това което го пише в тази статия, го има и в календарните справочници. Там просто се описват процесите които протичат в пчелното семейство с увеличение и намаляване на температурата и съответно консумацията на мед. Аз си направих труда да погледам из инернет, това което видях е че нито един пчелар не ги ползва тези нагреватели. Статии в научни списания не съществуват почти.. Има една която е ползвала соларно захранени подобни джаджи, но там изследването е толкова малко, че даже не са си правили труда да пишат изводи и някакви постигнати резултати, освен че уж било по-добро ..

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Митю Митев Виж публикацията
    Цената на тока за награяване, при всички случай, ще е нищожна в сравнение с цената на нова отводка, мисля аз.
    Има ли вече тестови кошери? Виждам, че отдавна си убеден в резултата. Предполагам, според календара, вече си подготвил някаква бройка за тестове. При пчелите практическите тестове често дават различен от очаквания резултат. Твърде много условности има. Аз лично очаквам с интерес резултатите. Налагало ми се е да спасявам силно отслабени семейства, затова. Изтровиха ги една година на 28 септември. Да се чудиш от къде и как да се оправяш по това време. Та, няма смисъл от спор. Само нарочни тестове ще дават резултат. Надявам се устройството е съобразено със сезонната работа на пчеларя и няма да пречи. Аз не се върнах назад в темата и ако съм изпуснал подробности, моля да ме извиниш!

Наблюдател
    Регистриран
    17.12.2023
    Пчеларски район
    не пчеларствам
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Има ли вече тестови кошери? Виждам, че отдавна си убеден в резултата. Предполагам, според календара, вече си подготвил някаква бройка за тестове. При пчелите практическите тестове често дават различен от очаквания резултат. Твърде много условности има. Аз лично очаквам с интерес резултатите. Налагало ми се е да спасявам силно отслабени семейства, затова. Изтровиха ги една година на 28 септември. Да се чудиш от къде и как да се оправяш по това време. Та, няма смисъл от спор. Само нарочни тестове ще дават резултат. Надявам се устройството е съобразено със сезонната работа на пчеларя и няма да пречи. Аз не се върнах назад в темата и ако съм изпуснал подробности, моля да ме извиниш!
    Резултати има от миналата година.
    Тази година пчеларя беше болен есента и в бързината пропусна да сложи нагревателите. Сега не желае да пипаме семействата, докато не се постопли времето. Надявам се началото на февруари да ги пуснем отново.
    Ето и резултатите за 11-15 март 2023 :

Не ми дава да кача файла нито в .png нито в .jpg формати. Мога да пратя резултатите по е-мейл, ако искаш?

Резултатите са снети с WiFi сензор на батерии, за това и времето на снемане е ограничено – батериите се изтощават.

Главния извод е, че дори и при -2гр. външна температура, в кошера (10 рамков Дадан-Блат на 3 години 2.5см дебелина на дървото) може да се подържат 33гр.

Терморегулатора стабилизира температурата на своя сензор, WiFi сензора обаче има друго положение (изтеглено към предната стена ) за да пробива радиовълната. Та близостта на WiFi сензора до външната стена влияе на температурното измерване.

Семействата се развиха нормално. Аз обаче търся мераклия който с терморегулатора да направи от слаби семейства силни към началото на първата паша.

Гледам пчеларстваш около Драгоман. Ако искаш да пробваш терморегулатора мога да дойда да помогна с инсталацията. Имаш ли трансформаторен електрожен на разположение или друг източник на 40-60 Волта може АС или DC?

Ако искаш пиши ми на е-мейла чрез форума, за да се чуем по телефона, ако искаш да пробваш терморегулатора.

Конструкцията е съобразена с работата на пчеларя. Късно на пролет (когато няма нужда от подгряване) нагревателя се маха, температурния сензор се изважда и навива около кутията на терморегулатора евентуално се откача захранването ако се практикува подвижно пчеларство. След което, си пчеларстваш както обикновено.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Чудя се, как ли стоят нещата с влагата...

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Влагата се измерва с влагомер не с котлон

Наблюдател
    Регистриран
    17.12.2023
    Пчеларски район
    не пчеларствам
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    През зимата е сухо, защото потребяват по-малко мед а и можеш да си позволиш да отвориш горната прелка повече, терморегулатора ще покрие загубите на топлина. Е ако махнеш капака на кошера регулатора няма да може да се справи…

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Митю Митев Виж публикацията
    .
    Района е доста студен. Няма ранна паша. Цъфтежа е около две седмици след района на София. Няма за къде да бързам. Постепенно минавам на изолирани кошери и това ми е достатъчно. Избързването води семейството до пик в неподходящ момент и следва допълнителен труд да го задържиш в кондиция. Слабите семейства - обикновено има причина да са такива и тя не е температура. Ако проблема е в пчеларя, да се оправя. Ако е в пчелите, по-добре без тях - винаги води до допълнителни операции, труд, време,... със съмнителен успех. Това са моите съображения. Някой може да не мисли така. И когато по-назад в чата споменах селекция, имах предвид съвсем елементарна. Достатъчно е да не допускаш да зимуват слабо представили се майки. По-добре техните пчели да зимуват при силни майки. Ще свършат по-полезна работа на пролет. Благодаря за предложението! Някой, който преследва ранно развитие е по-подходящ.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Като какво,как,кога си представяте възвратното застудяване и какво представлява кората на зимното кълбо?
    Интресно ми е да разбера,как си ги представяте тез неща.
    Този пост е редактиран от Angel Yosifov; 25.01.2024 в 18:16.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •