Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 96
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    При топло разположение на рамките съм забелязал, че восъчните основи се изграждат по-бързо и изцяло, но не знам защо е така.
    Ами точно заради топлото разположение. Нали восъкоотделянето е свързано и с температурата. По-подходяща температура се създава при топлото разположение на питите.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Лежаков, дългия път и по-ниското ниво за изход, не създават ли условия за образуване на конденз и наслояване на влага?

Първо благодаря на "iris" за обяснението.

По отношение на въпроса на "аз",мога да кажа,че големия свободен обем около гнездото, отворените горна и долна прелки, както и постоянния приток на свеж и сух въздух в кошера не позволяват натрупването на влага и образуването на конденз.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Разширяването става не с 1 или 2 рамки, а с 3-4 ,без опасност за пилото.
    Разширението се прави според покритието на пчели колега!При всяко положение,в какъвто и да е кошер,е по добре да се разширява с една-максимум две пити,защото се усвояват веднага!Лежак разширен с три-четири пити,резултата ще е по слаб от колкото два пъти през десет дни с по две примерно!При ДБ е така,а не виждам същественна разлика в с-та.Опасноста за премръзване на пилото няма нищо общо с разположението на входа,защото пчелите топлят пилото...
    Относно градежа: при стандартно разположение на входовете градежа на две ЛР пити или три Фарарски за 24 часа!Колко по бързо се гради в лежак и как са питите в долната част?Знам как-по два см търтиев градеж!Както в Дб,не я ли пуснеш през магазина,се чудиш после с какво да третираш за вароатоза цяла зима!?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Според моя скромен опит,в близките 10 години градежа ми е само през магазините.А питите се изграждат много бързо,без прокъсвания по теловете,макар и при градеж 3 до 4мм.После ги слагам на лежаците за доизграждане и осеменяване по средата на пилото.А колкото до топлото разположение съм съгласен с повечето доводи,но трудно облитат пролетта,защото са по далеч от слънчевите лъчи и по трудно усещат краткото затопляне.Преди 2 години даже помислих,че семейство е загинало и го затворих.След 2 седмици констатирах,че е отишло съвсем в края на лежака и си живее царски без облитане.Грешката ми беше,че при прочукване ползвам докторска слушалка,а при топло зазимяване за прослушване трябва по дълъг маркуч/особено за лежаците/.Наистина понякога чрез намесите си в живота на пчелите можем и да ги объркаме.Струва ми се,че и самите пчели мразят всезнайковци и си правят това което те си знаят и са го градили за толкова дълго време.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Малко ще избягам от централната тема,но понеже стана дума за по бърз и правилен градеж и то през магазина,почти винаги слагам запечатки както на горната така и на долната летва,като на горната ги трамбовам двустранно под ръба на горната част нарамката и не допускам разлепване на основата пък и пчелите по бързо идват на нея и използват запечатките за начален градеж и при обиране на меда се стимулира восъкоотделянето при ранните дни на пролетта.Още по добре се получава и като им се постави върху новата рамка за градеж найлонче с 200 гр.запечатки.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Като коментирате, моля, вижте какво коментирате, колеги.
    Лежаков прави сравнение с градеж в Лежак при топло подреждане и при студено подреждане на питите. Ако имате наблюдения и можете да направите сравнение, коментирайте на воля. А то така изглежда - едно си баба знае - едно си бае.

Цитат Първоначално публикувано от HINAP
    Малко ще избягам от централната тема,но понеже стана дума за по бърз и правилен градеж и то през магазина,почти винаги слагам запечатки както на горната така и на долната летва,като на горната ги трамбовам двустранно под ръба на горната част нарамката и не допускам разлепване на основата пък и пчелите по бързо идват на нея и използват запечатките за начален градеж и при обиране на меда се стимулира восъкоотделянето при ранните дни на пролетта.Още по добре се получава и като им се постави върху новата рамка за градеж найлонче с 200 гр.запечатки.
    Интересно и ново за мен, благодаря.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    В Русия под "комин" се разбира тръба,която се поставя в ъгъла на кошера.Долния отвор е на 3-4 см. над дъното, а горния отвор излиза в подпокривното пространство.

През комина не излиза топлина.Той спомага за по-добрата вентилация и намаляване на влагата.
    Да, през такъв комин топлозагубите ще да са минимални, особено ако вентилационната тръба е обвита с някакви изолационни материали, за да не отнема от топлината в горната част на кошера, доколкото по ъглите има такава, но ако тръбата не се затопля би трябвало и течението да е по-слабо.
    Честно казано, не съм сигурен, че от подобни тръби ще има кой знае каква полза.

Както и да е, аз имах предвид друго:

Вярно, че в Русия кошерите зимуват предимно в зимовници, но на открито не бих опитвал подобно нещо.
    Същата концепция съм я срещал и с въздухопроводи, излизащи от тавана, и отвеждащи влагата и въглеродния двуокис, натрупани в горната част на гнездото, през капака навън, подобно на комин, отвеждащ дима от печка.
    Привържениците на подобна вентилация, или поне част от тях, вярват, че по такъв начин се осъществява и вентилацията в естествените пчелни жилища - хралупите:

(http://dombee.ru/paseka/index.php?showtopic=8793&st=45)
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Колега Юрий Цветков,поздравявам ви за добрите резултати!Моето скромно мнение е,че когато не се увеличава бройката на пчелина,с нужното оборудване,може да бута веднъж месечно!Когато обаче искаш да ги множиш,няма как да се приложи тази гимнастика!
    Благодаря за поздравленията.
    А за останалото си напълно прав, но на мен не ми и трябват повече.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    iris,права си че се отплескваме от време на време в други посоки,но после забравяме за това какво ще кажем и мислите се изгубват някъде.Та да се върнем на въпроса за градежа.При мен е точно диаметрално противоположно при лежаците.Градят/по точно дограждат/ по бързо тези които не са с топло разположение,но не искам да го вменявам като обща практика.Обяснявам си го,че им трябва повечко чист въздух и кислород.Опасявам се,че ще има и обратномислещи колеги.Все пак нека и други практикуващи нетрадиционните методи да споделят разликите.Разбира се,че няма да се сърдя,защото само 7 години имам лежаци и ги гледам само за спорта.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •