Не разбирам защо при кризи и инфлации на всичко се покачва цената, само на пчелния мед се понижава. Пчеларството в България се "развива" по някаква много извратена логика.
Не разбирам защо при кризи и инфлации на всичко се покачва цената, само на пчелния мед се понижава. Пчеларството в България се "развива" по някаква много извратена логика.
Защо си мислите, че само в пчеларството е така!
Ето една проста сметка, която не претендира за точност, но все пак:
Кг. мед на едро-3,50лв. Цена в магазина 15лв. ...
Литър сурово краве мляко на едро-0,80лв. Цена в магазина-3,50лв. ...
Под "на едро" имам предвид изкупна цена.
И нещо друго от личен опит- животновъдство изисква 365 дневно "присъствие" в годината...
Р.Р. Цената на меда също се покачва, само че, за крайния потребител.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
След като регулаторните органи в ЕС и отделните държави членки допускат за внос индустриален мед от Китай,Индия и Виетнам за каква цена на едро да говорим ? Естествено че ще е ниска все по близо до цената на килограм бяла захар. Натиска към производителите на нектарен мед ще продължи до техния фалит или приключване на дейността. Живеем във време на фалшиви отношения и продукти.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Че има проблем, заради въпросния индустриален мед, има, но този внос не е от преди няколко месеца. Не се сещам кога за последно съм продавал на 3.50лв, но е преди поне десет години, ако не повече. Последните години цената варираше около петте лева, изведнъж ~30% срив не знам поради що, но със сигурност не е заради китайския мед.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))