Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 454

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Справяне беше образно казано. Церана измести апис. Така, както се случва и с други паразити, щамове на вируси и т.н., ползващи един и същ гостоприемник. Глобалния проблем няма да решим в няколко поста тук. В едно съм уверен. Ако пчеларите раз спрат работа, земеделците ще се справят с пчелите много бързо. За гена не съм съгласен. По-умни от мен са писали трудове и проверявали практически тези неща, не само при пчелите!!! Защо да е пострадал гена? Защо моите пчели не мрат поголовно, а на комшията всяка година?
    От десетилетия се селектират пчели по показател добив а не по устойчивост на болести.С изкуственото осеменяване се избягва предимството на естествено с устойчивост на заболявания.Това не са мой мисли а на по-умните.Чудя се тия де правят майки дали правят и елементарни тестове за хигиенно поведение.
    П.П.По мое мнение при пчелите да се залага само на един показател за силно здраво семество дори и той да е гена не е добра идея.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В природата след няколко километра надпревара само няколко търтея
    от незнайно колко достигат майката за да се изонодат а в изкуственото осеменяване на майките се взима търтей и му се реже главата после става онож дането.Има нещо де не е баш ......

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    От десетилетия се селектират пчели по показател добив а не по устойчивост на болести.С изкуственото осеменяване се избягва предимството на естествено с устойчивост на заболявания.
    Те, които селектират са единици. Майкопроизводителите развъждат. А изкуственото осеменяване трябваше да си остане в лабораториите на академиците, там му е мястото, а не в производството, където тази практика трябва да бъде забранена със закон.

Цитат Първоначално публикувано от varom Виж публикацията
    Относно прегорялата захар,става въпрос, че захарния сироп не трябва да ври,и ако приемем,че водата трябва да е и мека,то понякога, захарния сироп, вместо да реши проблема става част от него.
    Не стига, че ври, ами и загоряла захар чак - нещо се съмнявам да има чак такива некадърници, още повече пък да се наблюдава масово.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    когато се прави захарен сироп в съотношение 2/1 3-4/1 е необходима термична обработка........

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Е не си представяйте, че започва да мирише на карамел в помещението, а пък пчеларя е толкова смотан, та чак не му прави впечатление и налива смело в хранилките/пликовете
    Това въобще не се разбира. Трябва да се направят изследвания за да се открие. Аз знам че има два начина за правене на сироп: правилен и неправилен. В малкото случаи дето ми се налага да правя, избирам първия вариант и не се задълбочавам да разчепквам технологията на получаване на прегорена захар и то във вода Предполагам, че загарянето се получава основно по стените на съда, докато се бърка разтвора ...

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Перка,колко пъти ти се е налагало да правиш по-гъст захарен сироп?
    Знам,николко!
    Има райони,на север,където трябва да избират по-малкото зло........да зимуват,да заменят маната с захарен мед....
    Не говоря за нашата география.....

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Отдавна почти не правя сироп а когато го правя не го варя и е1:1 или 10кг захар с 8л.вода.В моята философия няма място за захарен сироп освен при нужда, по-лошо е да гладуват Давам захарен сироп след вадене на меда като разбира се съм оставил 20ина кг.Тоест това даване е уж за увеличаване на снасянето с добавки разни като стартовите и др. и няма нужда от варене.Но на други места не е така и това не винаги зависи от желанието на пчеларя а от обстоятелствата .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    От десетилетия се селектират пчели по показател добив а не по устойчивост на болести.С изкуственото осеменяване се избягва предимството на естествено с устойчивост на заболявания.
    А при свободното оплождане как спираме на болните, майките от чужбина, кошерите от подвижно и третираните с антибиотици семейства търтеите?
    Устойчивост на болести Е = добив на мед.

Цитат Първоначално публикувано от morning Виж публикацията
    Те, които селектират са единици. Майкопроизводителите развъждат (възпроизвеждат).
    Точно затва пчеларството е на тоя хал. Докато "внесено от Китай" се продава за български продукт, качеството го определя някой друг.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •