Колега Лежаков,аз имам такива кошери от няколко години. Напълно съм съгласен с вас за казаното за тази система кошери.Единственият недостатък е,че трудно качват мед в магазините.Всичко останало е много лесно-няма никакъв проблем с изграждането на питити,както и с посоката на килийките-при заселването използвам ДБ рамка,на която отрязвам ушите.Пилото се доразвива прекрасно,а след това майката снася до долната летва на рамката.Семейството се развива много добре и става много силно.Изисква много малко грижи,няма ротация на корпуси...Както казвате-тайната е в самата рамка,а междувпрочем още преди около 40 години моят дядо е имал такъв украински кошер,с разликата че е 8 рамков и 1 брой магазин с рамка Роже Делон.За съжаление той е покойник и не може да каже нищо за кошера.Аз обаче имах 8 рамкови ЛР и ги преправих на 12 рамки украински с топло разположение,като използвам 2 корпуса за плодник и още 1 корпус за магазин с ЛР рамка разположени напречно на плодниковите.Когато има силна паша качват в магазина,при слаба- всичко е в плодника.Такива са моите наблюдения-бих се радвал да споделим още опит
![]()
![]()