Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 57
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колеги , пчелите правят изключение от тези "отоплителни" правила ! Те просто "нетоплят" кошера ! И аз трудно го проумях , но след това видях колко безсмислени са всички "затоплящи" мероприятия , като пълнене на кошера с боклуци , възглавници , стиропори и т.н.
    На пчелите им трябва само завед и тъмнина , за другото те имат грижата , но всеки сам решава ! Успех на всички !
    Невсичко с две бузи е лице !

Колега HINAP, разбира се че няма лоша система, стига да се спазва технологията, която е различна за различните системи.

Оставам с впечатлението, че Лежаков се опитва да ни убеди, че Украинския лежак е система, която едва ли не, превъзхожда в пъти всички останали кошери.
    Признавам, че аз лично, никога не съм работил с такива, но всичко, което Лежаков изтъква като предимство на този вид кошер, се постига и с многокорпусните кошери с подходящия инвентар.

Колега FVCVS CAESAR, сега вече ме разби.Съгласен съм напълно.Примерите в предишният пост бяха неудачни.
    Колега Юрий Цветков, никока и никого не съм убеждавал, че Украинския кошер е по-добър от другите. Той е един от многото кошери, които се използват за отглеждане на пчели на тази планета.Основно предимство е, че семействата презимуват много добре в него. Като всяка система има плюсове и минуси. Не е нормално всички да халесват само ДБ и ЛР.Младите във форума имат право на информираност и празо на избор. Опитвам се да споделям опит и някакви знания, които може би ще са полезни на някого. Нямам навика да критикувам необосновано и самоцелно /както доста от участниците във този форум/.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Значи съм останал с погрешно впечатление.А относно поднасянето на информация, винаги съм за.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    "се постига и с многокорпусните кошери с подходящия инвентар"
    Отличителното за този кошер е "тясно- високата рамка"(рамка узковысокая).Нея не виждам как ще я замените в ЛР.В рамката е смисъла,колега Юрий Цветков.Колегата Лежаков упорито ни разширява мирогледа, за което Благодаря.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

И какъв е смисъла в рамката? При алпийския кощер рамката също е тясна, а той също е многокорпусен.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Това е така,само че се поставят летвички за да могат пчелите свободно да минават в по горния корпус.Така се премахва мъртвата зона и кошера става идентичен с украинския,а и по удобен за работа извън зимния сезон.Това е предимството на Алпиеца като корпусна система по мое мнение.

Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков
    И какъв е смисъла в рамката? При алпийския кощер рамката също е тясна, а той също е многокорпусен.

И какъв е смисъла в рамката?

Именно РАМКАТА на Украинският кошер, го отличава от всички останали кошери, познати в този форум. Тя е тясно-висока /300мм. широка и 435мм. висока/. Тази форма и ГОЛЕМИНАТА осигуряват доброто развитие и зимуване на пчелното семейство.

При алпийския кощер рамката също е тясна

При Алпийският кошер /Роже-Делон/, рамката не е тясна ,а е много ниско-широка /широка 285мм. и висока 206мм./.Рамката е просто малка.Това не е предимство.

Наличието на повече дървени летви и растояние между рамките, само влошава положението.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    За добро зимуване няма спор,топлинния му режим ще е добър както в Роже Делон,но за добро развитие -едва ли!?ДБ,ЛР и Фарар са кошерите които всяка година се мъча да развия до пълен максимум и ДБ ми даваше най слаби резултати именно заради високата си рамка!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Лежаков, хубави чертежчета, макар, че отлично знам каква е разликата във вида на рамката.

От всичко написано от теб във форума оставам с впечатлението, че си много добронамерен и желаеш да ни запознаеш с нещо не много познато в българското пчеларство, но за съжаление всичките ти познания по пчеларство са само теоретични. Нямаш никакъв опит с пчелите.

А за доброто зимуване са важни: силата на семейството, качеството на майката и количеството и качеството на хранителните запаси, както и тяхното разположение. Всичко друго са приказки от рода на; Впрягате ли умрялата кобила.

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •