За втори път тази година отварям кошерите. Единия е направил както разни специалисти казват "от рамка до рамка с пило" без да съм пипал нищо, просто първия път завъртях една рамка, ама едва ли това е причината и разпечатвах мед. Имам 2 слаби кошера и 2 силни, това е прегледа който направих. Силния го разширих със стара пита с малко разпечатан мед и ВО, за да видя дали ще градят. Другите ги разширих всичките само със стари пити. Единия от кошерите е сложил запечатал два много хубави маточника за самосмяна. Чудя се дали да не взема и да използвам единия за отворка Трудно ми е с крака затова че не знам ...
Останаха ми 2 кошера да проверя, които са хептем силни, тях съм ги оставил за утре да ги прегледам, че крака ми е батак днес. Цял ден движение. Не мога да ги гледам на корпус, няма сега кой да ми носи рамките. Но те така внасят жълт прашец и нектар, все едно има главна паша.
Предвид това че за първа година никак не съм гледал кошерите, а те са в идеално състояние, се чудя доколко е правилно разни хора да се показват по клипове и да обясняват как са постигнали велики резултати заради селекция или заради технологии ...
Моите днес бяха толкова кротки, че не можах да повярвам, отделно на това сами си бяха оправили пилото. При слабите семейства, пилото е хилаво и меда е повече. Ама силните всичко са си оправили сами....
Чувствам се малко измамен сега, като чета литература как трябва да се прави еди що си и да се показват видеа, а всъщност пчелното семейство така като гледам си е най-големия майстор.
П.С - забравих и да спомена че правя всичко на момента, както го усетя. Някои семейства разширих отстрани, обаче има едно на което прецених че трябва да му сложа рамка стара с малко разпечатам мен по към средата.
Досега не съм подхранвал и за първа година не им слагам и сироп. Гледам че от тук насетне времето ще е хубаво и се чудя дали да им давам сироп ... Предишните години като съм ги подхранвал винаги са били прекалено силни и трябва да ги отслабвам преди акацията.
Понеже днес остават без обем, и не мога да им давам пити, може би не е лошо да се налива по малко сироп.