Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
Знам, че цял живот са ви набливали тази измиишльтона, че самосмяната е добра майка. Но реално това е една по добре захранена свещева майка, със същите гени. Имал съм стотици самосмени и съм видял, че не струват а аз вярвам на очите си а не на книги и на приказки. Също нито един сериозен пчелар не работи с такива, това не е случайно. Един пример от пролетта (поредния) виждам един кошер направил 3 маточника за самосмяна и аз да хвана да направя 3 отводки. И 3те майки се оплодиха и след това и 3те умряха след като пронесоха.
Зависи какво се вижда под самосмяна, а и има разлика в самата техника.Едно е пчелите да си сменят майката в семейство което видимо не върви,друго е пчеларя да предизвика самосмяна в здраво семейство от икономическа гледна точка ( 1 майка за продажба + 1 отводка + старата за запасна която се е доказала или и тя за продажба).
По малък брой маточници,по добре захранена и по добре хранена ларва.Отделно пчелите си избират на кое яйце да заложат. Няма как това да е по лошо от това което ще направи пчеларя и неговия критерий за качество.
Колко професионални пчелари ( има ли такива у нас ?) ще си купят майките от външно стопанство е спорен въпрос.