Не е нито едното, нито другото. Преди години изобщо не ни притесняваше акара. Слагахме някакви си ленти и кой сложил, кой не, бучеше от пчели. И тогава човека е бил около тях както и сега. Пречи им малко, но не вярвам чак толкова. Причината е друга. Работя върху нея и имам някакви резултати, но лошото, че мерака ми за отглеждане на пчели преминава и може и да не получа резултата който търся. Но както и да е, друг ще го открие.![]()

човек, на първо място.
Цитат
Около мен голяма смъртност има колеги със 100% смъртност а при мен 2 жертви и то по моя вина. Имаше чудовищна инавазия на акар есента, аз направих 11 третирания за да ги спася. Колегите с 3 третирания масово обвиняват аренадаторите за това и казват, че пчелите са внесли натровен прашец. Има проблем и при мен, сеснта 10 броя майки фира и 15 броя кошери залчих, сега още 6 броя без майка, предполагам или е от пръсканията или от вируси от акара. Но всичко друго е добре. Добре че имам винаги запасни майки и веднага оправих нещата. Проблемите на пчеларството са много и се иска сериозно наблюдение на пчелина.
).
От края на октомври не съм ги отварял. Само края на Февруари им дадох по половин килограм суха храна, че ми беше лесно. Но тази седмица ще ходя и ще направя няколко манипулации на куп, най-основното е да обърна някоя рамка, ако са силни семействата и да им сложа ленти. Дават го и много хубаво време и сега е цъфтежа на ябълките и на всичките дървета, може и някоя основа да сложа. Но на слабите семействата, нищо няма да правя, най много да ги посвия леко.