Преди няколко дена продадох майки на 6 осиротяли семейства, после като погледанх дневника, 3 късни саосмени и 2 ранни саосмени. Нормално, имало е пробем с майката и за това са направили сасмяна, но проблема изглежда се е предал и на дъщерята.
Явно така желаните самосмени не са добър вариант. Или може би зависи от породата.
От трите вида според мен най-скапаните трябва да са свищевите, няма друг начин. Тия дето пчеларя-майкопроизводител се прави на Господ, спадат към същата група. И 1000 пъти да се повтори измишльотината, че самосмените видиш ли са скапани, няма как да върже дикиш, поне за мен де
![]()
Знам, че цял живот са ви набливали тази измиишльтона, че самосмяната е добра майка. Но реално това е една по добре захранена свещева майка, със същите гени. Имал съм стотици самосмени и съм видял, че не струват а аз вярвам на очите си а не на книги и на приказки. Също нито един сериозен пчелар не работи с такива, това не е случайно. Един пример от пролетта (поредния) виждам един кошер направил 3 маточника за самосмяна и аз да хвана да направя 3 отводки. И 3те майки се оплодиха и след това и 3те умряха след като пронесоха.
Двумайчини съм опитвал. Имах си доста ерудиран гуро в посоката. Съвсем друга тема е. Не са за пашата в района ми и за кръста ми. Изисква известна механизация, но не стигнах чак до там. Поне опитах техниката. Майкопроизводители от "каталога" не съм ползвал и няма какво да споделя за тях, но всички сме се наслушали. Това е голям проблем, наистина. Късметлия е всеки, намерил читав! Облекчава много работата с пчелите.
Нищо не разбиран от майкопроизводство / егати думата кой я измисли и наложи нямам идея но много грандомански звучи/ та и от пчели толкова разбирам но майка самосмена де е от зор в някое семейство парапитеци де е яло само ориз с мухи не е си работа няма нищо общо от самосмена август в силно семейство.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))