Георги, ама ти да не отскачах ей така от работа да нагледаш набързо. Обувките ми изглеждат като официални)
Георги, ама ти да не отскачах ей така от работа да нагледаш набързо. Обувките ми изглеждат като официални)
Заприлича на зима, пчелите свиха кълбата и няма никой над рамките.
Днес, слагайки питки на семействата, останах приятно изненадан да видя, че до този момент от 35 зазимени семейства, 35 са иззимили успешно. Няма пило още и повечето семейства имат доста останал мед.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
За съжаление развалих хубаватат статистика, 2 броя основни семейства загинали от акар. Вината е изцяло моя, още есента трябваше да ги залича понеже видях че имат сериозна опаразитеност, но понеже бяха направили самосени и реших да ги оставя. 2 запасни майки умряха още началото на зимата и 2 броя без майки обединих сега, та с 15те броя заличени есента, общо 21 броя загуби от 100 (21%). Още 6 броя са слаби, най вериятно и тях ще ги залича проетта, другото за сега е добре, около 40 бр. са много силни, другите средни. Доволен съм общо взето, яд ме е че след 10 години без загинало основно семейство (имал съм загуби но не и загинали) заради моя грешка сега имам такива. А знам че, самояна е най калпавата майка, но ми стана жал да убия майкаи на 1 месец работещи много добре. Като премахваш мършата на време, няма проблеми.
Защо майките от самосмяна са калпави?
Темата е страшно дълга. Майката предава около 25% от гените си на нейната дъщеря. Може да са само 25% но там са важните гени и следователно дъщерята ще прилича по тах на майката. После сила на цялото семейство, резнообразие от всички поколения пчели, принос на постоянен нектар и протеини при захранването на матониците. Има и още, и всички тези фактори няма как да ги контролираме при самосмяната. Там е късмет или/или, като свещевата, но една идя по добре, понеже семейството е в по добра кондиция към момента. Ако искаш наистина качествена майка или си призвеждаш или разчиташ на късмет.
Няма такова нещо. Всяка майка може да се получи калпава.
Работничките и майките имат 32 хромозоми. 16 от майките и 16 от търтеите. Яйцеклетката наследява половината хромозоми на майката. Обаче, както знаем майката има склонността да се сношава с повече от един търтей,твърди се за число между 10 и 20, се получава доста голямо генетично разнообразие! В резултат от това, всяка пчелна колония е съставена от множество подсемейства. Като всяко от тях има една майка, но различни бащи! Сиреч работничките наследяват 50% от гените на майките, и 100% от тези на търтеите. Съответно работничките от всяко подсемейство са много по-близо генетично до своите сестри, отколкото биха били до своето потомство. Това обяснява неприемането на нова майка, самосмените например, и още един куп поведенчески модели у пчелните колонии! За нас като пчелари е важно колко полови алели наследяват нашите работнички от своите майки. Твърди се, че те са 19. И колкото повече от тях имаме из популациите си, толкова повече пило, пчели и мед ще има в кошерите ни!!!!! Това налага внасянето на т.нар. нова кръв.
Добра майка се получава от млада ларва, отгледана в изобилие от храна и здрава пчелна популация.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))