Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев

Колега,
относно т.1 : високата рамка както е описано че е полезно за зимата,така може да е и точно обратното!В много от случаите ще остане лош запас/най-отгоре на венеца/ от рапица.Как ще се избегне това?Знаеш какво става като има подобен мед вътре,нали!?Моите Фарари от края на септеври до началото на март не се нуждаят от подхранване,ЛР пък изобщо не ме притесняват,така че това не може да се смята за някъкво предимство!
Относно т. 2: мисля че за успешното презимуване има много по важни фактори от тази подробност!
относно т.3 :Доказано е,че е важно да е минимум 25мм!От там нататък вече всичко е ДБ философии че колкото по дебело,толкова по добре!Важно за тях е да не им духа и да са на сухо!
относно т.4 : повтарям отговора на т.2

Колега Ганев,
Не желая да влизам в ненужен спор относно предимствата и недостатъците на различните системи кошери.Още в самото начало на темата споменах,че във форума срещам мнения на колеги за Украинският кошер. От написаното се вижда, че те нямат нито собствен опит, нито достатъчно информация , но пишат и спорят.Без да ми се сърдите ,но смятам че и Вие сте от тях.
Тясно-високата рамка е призната от учени и пчеловъди ,че създава най-добрите условия за развитие на пчелното семейство.Вие обаче сте на друго мнение.
Рапицата била проблем.Не е задължително до пчелина да има рапица.А ако е засадена,при разширяване на гнездото тези пити отиват встрани и не остават за зимата.Добиви от рапица гонят само "промишлениците".
Голямото подрамково пространство за Вас е малка подробност.А как си зазимявате Фарарите и ЛР???
Дебели /топлоизолирани/ предна и задна стени е основна особеност на Украинският кошер. Написаното от Вас недвусмислено показва, че нямате необходимата информация и знания по въпроса.Ако Украинеца е направен от дъски дебели 25 мм., през пролетта ще намерите семейството на две купчинки на дъното.А защо, сетете се сам.
Липса на надрамково пространство- единствено тук сте прав, че това е подробност.