Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 13 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 122
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    А какво да кажат тези, които изцяло са се отдали на пчеларството и се опитват да изкарват прехраната си от това.
    Ако районът е хубав, на човек субсидии му не трябват. Ако районът не е добър, по-добре човек да си работи нещо друго и да не се опитва да изкарва прехраната си само от пчеларство, а на кошерите си по-добре да гледа като на хоби, от което да си докарва по някой лев допълнителен доход.
    Между другото, не мога да си представя при 1 млн пчелни семейства в България какви биха били добивите от кошер и каква би била изкупната цена на меда. sadsmile;
    Спомням си, че в края на 90-те години на миналия или в началото на новия век цената на меда почти се беше изравнила с тази, на захарта. Тогава беше период, в който до голяма степен се обезсмисляше гледането на пчели. Виждам, че и статистиката е отчела най-малък брой пчелни семейства в страната именно в този период.
    Сега пред нас се е ширнал "необятният" пазар на страните от ЕС, в които пчелните семейства намаляват, но да видим докога тази ниша ще е широко отворена. Да не вземе балонът да се раздуе прекалено много и в един момент да се пукне, както стана със строителния сектор преди няколко години.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Има логика в твоите виждания. Но дори и да има субсидия, то тя едва ли ще е толкова голяма, че да се заслужава да се гледат пчели заради субсидията. За това дадох примера с говедата и овцете. По скоро ще е от помощ за есенно-зимните подхранвания. Не видях някой да забогатя от помощта по деминимус. Истинския пчелар ще инвестира тези средства в пчелина си. А тенденцията в световен мащаб е в намаляването на броя на пчелните семейства по независими от пчеларя фактори. По-скоро има нужда да се инвестира в обучение и добри практики, но кой ли ще ни обучава. И в не дотам добри райони пчеларството може да е печелившо, стига да няма безсмислени ограничения от страна на държавата. Примерно аз залагам на не дотам много, но продукция с добри вкусови качества и съм се ориентирал към пазара на дребно, което компенсира да известна степен по-малките количества. Освен това може да се каже, че един и същ район всяка година дава коренно различни добиви. Тази година например района в който съм вадил сносни количества мед не даде нищо, за сметка на това района в който по принцип няма кой знае каква паша и други години съм вадил сравнително нищожни количества се отчете подобаващо. Така че не може да се каже кой район е хубав и кой лош. Е има райони в които лошите години са една на десет, но в повечето райони лошите и хубавите години се редуват. И от бедни райони може да се вади доста мед, но е въпрос на технология и страшно много работа, а меда не е единствения пчелен продукт. Дори за някои пчелари го поставят едва на трето място.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
    Просто зимата беше по-тежка от обичайното и това изглежда е изненадало мнозина пчелари. Дет се вика, зимата пак ни изненада. wink;
    Между другото, на теб колко семейства ти умряха?
    10% !Други въпроси???

Айде вече спри с тия тъпи разсъждения за субсидиите!Смешно е!Като не искаш твоя си работа!Ако има ЕС,ще има и субсидии!Те не са предвидени аматьорите да станат пчелари!Нашите умници го направиха така че колкото се може повече риби да се регистрират като ЗП и да се бият в гърдите пред ЕС че имат овладяване на безработицата!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    ... По скоро ще е от помощ за есенно-зимните подхранвания. Не видях някой да забогатя от помощта по деминимус. Истинския пчелар ще инвестира тези средства в пчелина си...
    Именно. За това са тия субсидии, да си покриеш разходи, не за забогатяване.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    10% !Други въпроси???
    Г-н Ганев, може би не си спомняте, но вече ми отговорихте на този въпрос. Все пак благодаря за уточнението. wink;
    Колкото до желанието на ЕС да спаси от гибел пчелната популация в България, напълно съм наясно, че не мога да спра гората да се разлиства и не това беше моята цел, но наистина темата взе да се изчерпва.
    Не мога да приема безрезервно обаче вашето виждане, че регистрирането на повече ЗП е било с цел "биене в гърдите пред ЕС, че има овладяване на безработицата". Може би целите са били по-прагматични, като например повече приходи от осигуровки и данъци. Но тя държавата е така - с едната ръка дава, а с другата взима.wink;
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Много интересно защо не си виждам отговора,който уж съм пуснал? Определено не съм бил аз!Най вероятно брат ми е решил да убие малко време?!Както и да е?!Все тая...
    1000 пчелари - 1000 технологии

Наблюдател
    Регистриран
    22.08.2012
    http://www.fermer.bg/пчелите-в-бълга...-news4542.html
    Зърнопроизводителите, според м-р Найденов , няма нужда от национални доплащания защото има свръхпроизводство на пшеница....според някои съфорумци, пчеларите нямат нужда от субсидии за да не забогатеят. А както виждате, пчеларството не е в застой, а върви към изчезване - пчелните семейства намаляват драстично, а средната възраст на пчеларите е близо до пределната за работоспособност. Не бъдете егоисти, вярно е че, има и много успешни пчелари, но те явно не могат да покрият проблемите и упадъка в пчеларството. А, който няма нужда от субсидиране, просто да не кандидатства, но не и да внушава на другите вина, че имат нужда от такава подкрепа. Когато пиша в тази тема, винаги се сещам за поговорката: "Аз не искам, аз да съм добре, искам Вуте да е зле".

Катя, първата пчеларска програма стартира 2007г. Вече 5 години средствата по тях се "усвояват" напълно, а резултата както се изрази ти:
    А както виждате, пчеларството не е в застой, а върви към изчезване - пчелните семейства намаляват драстично, а средната възраст на пчеларите е близо до пределната за работоспособност
    Та кой в крайна сметка е егоиста.

Наблюдател
    Регистриран
    22.08.2012
    А, ако ги нямаше тези средства през последните 5 години, резултатите сигурно щяха да са още по-плачевни Или искате да кажете, че се усвояват не по предназначение, че някой злоупотребява.......трябва ли заради въшката, да горим дюшека? Защото има много млади хора, които искат да започнат и им трябва помощ, а за тарикатите, които са навсякъде - за тях си има други органи...

Когато въшките са много, се гори дюшека. За съжаление, случая е точно такъв.

Страница 7 от 13 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •