Благодаря за съветите!
Някъде имаше разискване за третирането с лимонтузу и за това останах с впечатление, че щом на пакетчето пише "Лимонена киселина" би трябвало да е така, но уви!
Совите не са това, което са.
Малка справка с чичо Гугъл показва, че е винена киселина и търговски трик.
Както писах, ученето става по трудния начин.
Ако приема съвета на Дончев следва да унищожа двете семейства, да бракувам питите и кошерите.
Сега изникват два въпроса:
1. Кошерите евентуално след обгаряне и третиране с йод може ли да се ползват пак или не? Поне така съм чел и гледал.
2. Чисто теоретично ако иззимуват тези два кошера, третирам ги с лимонена киселина и на пролет ги изтърся в празен плодник с нова ( чужда ) майка и ВО нямат ли щанс да стартират едно силно семейство?
Аз отглеждам и овце, и преди няколко години ми се наложи да ликвидирам елитен коч-разплодник, струващ колкото 5-6 силни пч. семейства заедно с кошерите, "само" защото бе заболял от заразен епидидимит.
Нямам право да давам съвети, защото лично не съм се сблъсквал с аскосферозата но,...само си представям, какво би могло да стане, ако такива семейства бъдат разграбени... сега.
Трябва да се сменят майките /да утрепем ний змията дорде мънинка и е главата/ ма ще останат за догодина при всяко едно заболяване на пилото няма значение какво задължително се сменят майките по две причини едната е , че просто нямат добро хигиенно поведение другото е да остане семейството без пило за известно време и тогава се ръгат всякакви отвари заклинания и т.н. да могат да подействат на пити без пило а и пчелите малко да заякнат.Пчелите ги тормози гледането на пило и това де пчеларите бързат да заменят майки без почивка без пило е противоестествено и зловредно по мое скромно мнение да си нямам хал хабер от майкопроизводство то па и едно производство.
П.П.Това, че ще се събереш два сомалиеца няма да направят един Котоошу Кацунори а и две семейства ще се млатят трябва да са три та да има три миризми тоест отводка с майка вместо една самотна мащеха но тогава от един проблем станаха три.Та има мъдрост в думите на г-н Дончев макар, че малко пироман си пада от към пчелните заболявания.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))