Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 343 от 419 ПърваПърва ... 243293333341342343344345353393 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,421 до 3,430 от общо 4189
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Нямаше ме известно време. Свърших тая работа с питите във водата. Но понеже не бях тук и нашите са го правилил, не са ги изсушили добре и някои от питите са хванали малко мухъл, сега ги държа на слънце. Те са само 20 бройки, като половината от тях ще претопя и доизсуша. Иначе в крайна сметка този кошер кьопавия е добре с новата майка. Вече е спокоен но е много отслабнал, в момента го ограничих на 6 рамки. Даже по-късно ще го оставя на 5 най-вероятно. Другите като ги гледам всичките са на по 10 пълни междурамия с пчели и не съм ги стеснявал още. Понеже ще тряба да извадя по една пита, за да сложата преградната, обаче си има пчели и реших да не го павя още.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Нямаше ме известно време. Свърших тая работа с питите във водата. Но понеже не бях тук и нашите са го правилил, не са ги изсушили добре и някои от питите са хванали малко мухъл, сега ги държа на слънце. Те са само 20 бройки, като половината от тях ще претопя и доизсуша. Иначе в крайна сметка този кошер кьопавия е добре с новата майка. Вече е спокоен но е много отслабнал, в момента го ограничих на 6 рамки. Даже по-късно ще го оставя на 5 най-вероятно. Другите като ги гледам всичките са на по 10 пълни междурамия с пчели и не съм ги стеснявал още. Понеже ще тряба да извадя по една пита, за да сложата преградната, обаче си има пчели и реших да не го павя още.
    Значи си се справил добре с третирнето щом има около 10 рамки пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Значи си се справил добре с третирнето щом има около 10 рамки пчели.
    Не знам каква е причината, то вече покрай мен, няма пчелари почти в селото. Може и заради това да е. Сега ноември месец ще ги третирам с оксалова, или малко преди това, когато няма пило. Трябва и за нозематоза, понеже пролета пропуснах.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    За какво ще я слагаш тая преградна

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    За какво ще я слагаш тая преградна
    Ами така са ме научили, слагам я на колкото пити покриват пчелите, за да не се разпиляват по всички пити като са малко пчели. Не че те сами не се концентрират върху определен участък, но така знам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами така са ме научили, слагам я на колкото пити покриват пчелите, за да не се разпиляват по всички пити като са малко пчели. Не че те сами не се концентрират върху определен участък, но така знам.
    Колко повече време минава толкова повече неща около пчелите отпадат дали е еволюция или деградация не знам но всяко отваряне е стрес за пчелите според някой пчелари

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Колко повече време минава толкова повече неща около пчелите отпадат дали е еволюция или деградация не знам но всяко отваряне е стрес за пчелите според някой пчелари
    Ами ще ми е необходимо още време да го осъзная това. Но тази година съм много по-добре откъм отваряне. ... Лично аз за 4-5 години предимно преча на пчелите. С нищо не съм им помогнал досега, освен че съм ги подхранвал малко и най-важното не им взимам меда, а винаги им оставям много. Всяка една друга дейност която съм правил , ми се струва ненужна. Третирането може би е ок, което правя и това че им давам постоянно прясна вода.
    Но от моя опит това със стесняването и разширяването има ефект също и е важно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами ще ми е необходимо още време да го осъзная това. Но тази година съм много по-добре откъм отваряне. ... Лично аз за 4-5 години предимно преча на пчелите. С нищо не съм им помогнал досега, освен че съм ги подхранвал малко и най-важното не им взимам меда, а винаги им оставям много. Всяка една друга дейност която съм правил , ми се струва ненужна. Третирането може би е ок, което правя и това че им давам постоянно прясна вода.
    Но от моя опит това със стесняването и разширяването има ефект също и е важно.
    Адмирации за меда и третирането тоя де обяснява за стреса казва,че това помага малко онова малко и накрая се оказва, че не е толкова малко и пчелите доволни.Та имаш право

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Преградна дъска се слага само през активния сезон да не надграждат. Сега е по добре да оставиш празно място за по добър микроклимат е кошера, изцяло медова пита е по добра преградна дъска от всяка дървения. А за стесняването и разширяването, мога да кажа само едно. Пчелите знаят много по добре от теб и от всеки пчелар кога и как да се стеснят и разширят. Такива които си мислят че знаят по добре от пчелите как се прави мед са ми много интересни.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    . Пчелите знаят много по добре от теб и от всеки пчелар кога и как да се стеснят и разширят. .
    Пчеларите и те много добре трябва да знаят,че пчелата е трудолюбиво същество.Те постояно шетът в кошера,дори времето да не позволява външна работа.През зимата,пак постоянно шетът.Имат две основни задачи;да подържат оптимална температура и постоянно почистване и полиране-дезинфекциране на кошера.Това включва почистване и полиране и на не заетите рамки от кълбото.
    Всеки може да направи сметка,кава площ има една разгърната рамка..,ами две-три-четири рамки....Много често намираме по крайните рамки умрели чистачки,които не са успели да се приберът в кълбото на време,при възвратни застудявания и замръзват.Защо да не им спестим таз работа.
    И Ник,ти си пряк свидетел,какво се случва при възвратни застудявания....

Страница 343 от 419 ПърваПърва ... 243293333341342343344345353393 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •