Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
Много лоша година при мен. След сушата пролетта, юни преваля и кошерите изригнаха за слънчогледа имах над 10 рамки люпещо се пило. Очаквах страшни дибиви при наличието на силни кошери и влага. Но очакванията не се оправдаха, на 3-4тия ден след цъфтежа на слънчогледа летящата пчела се срина ударно. Напръскаха 2 магазина с нектар а сега няма нито една пчела там. Нямам никакви видими здравословни проблеми в пчелина, нямам никаъв подмор пред кошерите, просто летящата пчела изчезна. Валя един пороен дъжд смесен с лека градушка за 10 мин. по обяд и тогава свали много пчела, или семената на на слънчогледа са третирани не знам, но е трагично положението.
Миналата година при мен се случи подобна ситуация с една брутална буря и в единия ден пчелина подскачаше, а на другия тихо като в манастир. За първи път видях подобно нещо.
Иначе сушата продължава и както си мисля, че предната година е било най-зле, то вземе та излезе още по-зле в настоящата. Но няма какво да направя освен да търся камили нещо да развъждам или да садя фурми. Интересното е, че тази суша направи така та за първи път успях и аз да извадя почти акациев мед и пчелите отчетоха отлично в магазините. От липата и ливадата успях да отделя нещо, но със сигурност не и това, което искам. И както не виждах изгледи за дъжд и ги наредих за едно късно вадене чак септември, но то пък взе, че плисна точно за слънчогледа и той отчете добре.
Какво ще правим занапред - незнам! Но то пък кое ли е наред в последно време, та караме и каквото стане.