Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес сложих на още два кошера по втори магазин и нямам нищо. И сега започвам да се чудя, на тези 3-те по - силните, които напълниха по един магазин за 4 дни (преди това имаха по малко) ... дали ще им трябва и трети. Тези вторите магазини са с доста основи, единия е с 6 другия с 7 и третия с 9 основи.... Аз в момента нямам нито един магазин и нито една магазинна пита останала.. А нещо не ми се ще да купувам повече сега и да си играя да ги преправяме пак. .. Според вас дали има такава вероятност да ми трябва трети магазин ? Въпроса е че не ми се занимава да центрофугирам на етапи, понеже за няколко магазина си е бая занимавка и после пак.. Ще ми се да е накуп ..
    Така като гледам времето как се затопля и засушава, сигурно притока от слънчогледа ще намалее. Обаче пък слънчогледа е на 20 метра от кошерите..... Та стоя и се чудя какво да правя. Аз и на София ще ходя след няколко дни ..

П.С Отивам да взема книгата "1001 въпроса и отговора по пчеларство" че е пристигнала в еконт ...

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Днес сложих на още два кошера по втори магазин и нямам нищо. И сега започвам да се чудя, на тези 3-те по - силните, които напълниха по един магазин за 4 дни (преди това имаха по малко) ... дали ще им трябва и трети.
    .... Та стоя и се чудя какво да правя. Аз и на София ще ходя след няколко дни ..

П.С Отивам да взема книгата "1001 въпроса и отговора по пчеларство" че е пристигнала в еконт ...
    Първия магазин запечатан ли е? Ако е? Центрофугирай. Ако не? Сложи втория от долу. Ротирай. Това с трети и четвърти магазин само с основи при намаляваща паша не вярвам да има ефект.Приеми , че си изпуснал някакво количество мед поради липса на изградени пити.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Първия магазин запечатан ли е? Ако е? Центрофугирай. Ако не? Сложи втория от долу. Ротирай. Това с трети и четвърти магазин само с основи при намаляваща паша не вярвам да има ефект.Приеми , че си изпуснал някакво количество мед поради липса на изградени пити.
    Не е запечатан, направих точно това. Новия магазин го сложих на плодника а този пълния е най-отгоре. Сега мисля след 5 дни да проверя какво е положението или 4 дни. Да надигна магазина и да погледна. Въпроса е че много трудно ще преценя дали магазина е пълен или не е ... Иначе да махам настрани пълния магазин ми се струва доста трудоемко, а пък и ще дразня пчелите за няма нужда ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..

П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък, особено като се вдига по стандартния начин, не е и много удобно. Пък и трябва да си много внимателен как го вдигаш, къде го слагаш и после как го връщаш, че да не мачкаш пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Не е запечатан, направих точно това. Новия магазин го сложих на плодника а този пълния е най-отгоре. Сега мисля след 5 дни да проверя какво е положението или 4 дни. Да надигна магазина и да погледна. Въпроса е че много трудно ще преценя дали магазина е пълен или не е ... Иначе да махам настрани пълния магазин ми се струва доста трудоемко, а пък и ще дразня пчелите за няма нужда ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..

П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък, особено като се вдига по стандартния начин, не е и много удобно. Пък и трябва да си много внимателен как го вдигаш, къде го слагаш и после как го връщаш, че да не мачкаш пчелите.
    На клипчетата гледам ,че не ползваш повдигач.А иначе с повдигача отлепяш магазина от четири страни.Вдигаш и поставяш върху обърнатия покрив на диагонал. Магазина опира в четири точки и вероятността да смачкаш много пчели е малка.За да не мачкаш преди вдигането, при отлепянето на магазина подпушваш между магазините.Когато вдигаш нагоре същевременно въртиш в страни за да отлепиш рамките от долния, които са залепили за горния магазин.Щом спортуваш вдигането на 15-20 кг ще са ти само за разгрявка. За нас си е хамалогия заради годините и спортуването на маса.
    п.п. Искаш да видиш и да знаеш? Трябва да се потрудиш."Що си требе, оно си го сака!" е казал природния интелигент Шопа.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами понеже кошерите са стари, като започна да натискам с повдигача и започва да се кърти горната част на кошера , или магазина, затова гледам да опитам със сила преди това без повдигач. И според мен тези тежат повече от 20 кг с пчелите, то въпроса е че идва малко неудобно за вдигане и местене ..

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    А не се ли сещаш да ковнеш тенекийки по ъглите и да мушиш там повдигача? Моите кошери са над 30 годишни и освен да отковавам перваза на магазина друго не съм успял да им навредя.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    А не се ли сещаш да ковнеш тенекийки по ъглите и да мушиш там повдигача? Моите кошери са над 30 годишни и освен да отковавам перваза на магазина друго не съм успял да им навредя.
    Нещо такова.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20220701_160439.jpg
Прегледи:      76
Размер:	140.1 KB
ID:	11356

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    .Вдигаш и поставяш върху обърнатия покрив на диагонал. Магазина опира в четири точки и вероятността да смачкаш много пчели е малка.
    Ето например това което си ми писал и за което благодаря, е важно, но аз четох между редовете и не схванах. Добре че и друг колега е видял и ми е писал на лично .. И чак тогава осъзнах ... И преди бях писал че четенето с разбиране е важно. Ама в днешно време така идва с многото информация, че се чете през редовете. Особено от младите.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Ето например това което си ми писал и за което благодаря, е важно, но аз четох между редовете и не схванах. Добре че и друг колега е видял и ми е писал на лично .. И чак тогава осъзнах ... И преди бях писал че четенето с разбиране е важно. Ама в днешно време така идва с многото информация, че се чете през редовете. Особено от младите.
    Това е най-естественият и удобен начин на работа. Предполагам, че над 90% от пчеларите работят така. Хубаво е кошерите да са разположени по двойки или тройки за да избегнеш носенето на капаци и магазини на по няколко метра.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли

П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък...

Ами понеже кошерите са стари, като започна да натискам с повдигача и започва да се кърти горната част на кошера , или магазина...
    Клея не може да се отлепи от раз, нужно му е малко време. Когато магазина е много залепнал, не натискай повдигача рязко и силно, а по-продължително и внимателно... И ще се получи.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •