Онзи ден, тъкмо бях бурканирал първият мед за тази година, ми звъни един приятел и пита:
- Имаш ли мед да ми продадеш?
- Имам – отговарям - но тази година е на 15 лв.
- Що толкова, бе? Миналата ми го даваше по 10!
Замислих се малко и се аргументирах:
- Виж, Гоше - Инфлацията за май спрямо април е 1.2% , от началото на годината – май 2022 г. спрямо декември 2021 г., е 9.1%. Годишната инфлация за месец май тази година спрямо май миналата е 15.6%, от 27 април "Газпром" спря доставките на природен газ до България, няколко от големите петролни бази спряха да обработват доставки за количество, което означава, че търговията на едро е замряла. Цената на горивата след две-три седмици ще е над 3,50 лв.С оглед на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна,ЕС прие шести пакет от санкции. Пакетът включва: -забрана на вноса от Русия на суров нефт и рафинирани нефтопродукти;забрана за участие в SWIFT за още три руски банки и една беларуска банка;спиране на излъчването в ЕС на още три руски държавни медии.А и нали чуваш, че хиляди милионери се опитват да напуснат Русия, а продължаващото изселване на нейната бизнес и олигархична общност вероятно ще изостри дългосрочните щети от войната върху икономиката. Партията на Слави излезе от коалицията . Милиардите за пътища, за които са поели ангажимент, ги няма. Любомир Каримански не стана шеф на БНБ, а Ива Митева - на парламента. Провалиха се с кандидатурата си за СЕМ и с мечтите да овладеят БНТ. Народното събрание ще заседава извънредно на 21 юни 2022 г., вторник, от 11.00 часа. В дневния ред е проект на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Кирил Петков.Пчеларския инвентар и дърводелските услуги поскъпнаха а пенсиите не ги актуализират...
Той замълча за секунда, погледна ме и попита:
-Твоите пчели зимата с газ ли ги топлиш? Като събират нектар на дизел ли летят? Пък и ти ходиш на пчелина само когато си имаш работа по село та ги съчетаваш!? Нали са ти безпартийни пчелите? Пчеларски инвентар от пет години не си купувал и си имаш за още пет да не купуваш. Инфлацията колкото за твоя джоб – толкова и за моя...
Умълчахме се... Е, купи си човека! ...![]()