Ами да ви кажа, нали писах че липата ще цъфне след няколко дни. Явно нищо не разбирам, въпреки че цял живот дървото е до мен. Така като я погледнах, все едно не е мръднала, и това нещо ще се случи след седмица. Сега като гледам смениха прогнозата и след сряда ще е много шантаво времето, топло,студено с разни гръмотевични бури поне до 20ти юни.. ..
Значи рояка от отводката, дето го "подпрях" с 2те стари пити, какво забелязах днес. Изградил е почти основата, която му бях сложил.. има доволно пчели. Затова че преместих основата в средата и му сложих още една. И в момента вече е пълен плодник и си има пчели... Обаче откакто го преместих в сандък истински и откакто му сложих тези 2 пити с мед, сега го гледам че започва да става агресант. Сега той ми е агресивния кошер, другите са спокойни. ..На какво ли се дължи това ? Интересното е че другите след акацията са натрупали по 2 питки в магазина, аз мислех че нямат храна много много и им наливах по 200-300 милилитра сироп 1:2 разреден 1 захар 2 вода, през няколко дни. Някой път през ден , друг път през 3-4. Но общо да съм им давал 3 или 4 пъти досега от края на акацията. Има някакъв принос, затова че щом си качват в магазина, можи би е редно въобще да не ги подхранвам ?
Иначе Георги, аз не продавам нищонито мед съм продавал досега, камо ли отводка. Тази обаче е много силна и ще я подаря на един приятел на баща ми, който гледаше няколко кошера, ама му умряха по някаква причина и сега няма ..
Иначе в моето село май само аз ще остана пчелар накрая, като аз дори не се водя пчелар. Имаше едно момче с 200 бройки, който ги е продал или подарил съвсем наскоро. Друг човек е имало с 200 , който сега ги намалява драстично .. И то вече няма пчелари .. аз имам няколко бройки и има още един човек стар пчелар сигурно с 20 най-много.
И аз не продаваш но ще ти дам пример на 6 май продадох две семейства лидери по 250лв. Вчера се обажда човека от по слабия извадил 27кг.запечатан мед и оставил 1магазин полузапечатан бе сложил 3магазина днес ще вади от по силния.Аз доволен човека доволен изби си парите само от това вадене.Подарявал съм и на човека му се изройха и ми се обади да ми намекна, че аз съм виновен.Та кога си купиш нещо по го цени и гледаш.Но всякакви случай има де.
Е че какво ме направи, това е много тъжно. Неслучайно има една поговорка от хиляди години. "На харизан кон, зъбите се не гледат".. Едно време баща ми беше дал от нашата ракия на един негов приятел, а ние правим по много, ама пак за наша употреба. То той се бил напил и звъни после на баща ми да го пита каква е тая ракия "патоки" дето му я дал .. Тааа .. май си прав.
При продажбата е така, винаги ще има и доволни и недоволни. Преди години продадох 10 презимували отводки на човек който никога не е гледал пчели, обясних му какво да прави и след 2 месеца, човека дайде и ми даде още 200лв. Каза че си е избил парите още от акацията и тия 200лв. са печелаба и за това ми ги дава, понеже е много доволен а му ги продадох на висока цена. Друг случай, възръстен пчелар ми иска 2 семейства на 4 рамки и понеже каза че има пити с мед, направих жест и му дадох 4 рамки с запечатано пило и му казах да си сложи и пити с мед. Обясни му че системата ми ЛР и каза че знае. Тази година ми се обажда, иска да си купи пак, но е възмутен че миналата година съм го прецакал като съм му дал "рязани рамки", били малки за плодника и голями за магазина. Оказа се че не знае какво е ЛР и разбира се друг му е виновен. Хем не е доволен ама иска пак да си купи, много ме издразни и му казах че нямам за продаване.
Все пак в крайна сметка липата е цъфнала вчера на 9ти юни, но аз сега съм в София. Все пак съм познал че ще цъфне от 5дни до една седмица. Аз не знаех но един стар пчелар ми каза че има и принос от мана. Тук имаме селска дъбова гора и от него събират мана. Аз още не мога да различавам това, видях че в магазина са сложили по 2 питки и се чудех какво ли е, тъмно е но не чак толкова като тази мана, която съм виждал като манов мед.
Днес е 15ти юни, вчера е имал сравнително силен вятър и въпреки това и дъждовете, пчелите още ходят масово днес по липата.
Значи днес 16ти продължават да посещават усилено липите вече 7ми ден. Кое е по интересното е че Неделя 12ти в Сепарева баня липите тъкмо разцъфваха. А днес 16ти тук в София в парковете на НСА и УНСС липите още не са започнали и май няма да започнат скоро.
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 10 гост (и))