Всичката бира е от един казан, само етикета е различен. Едното следва от другото.Първоначално публикувано от аз
Всичко, което съм написал е важно. Знам го от опит. Ние сме постигнали някакви резултати, колкото и незначителни да са те именно защото сме задружни. Правим нещо, вдигаме шум, търсим контакти. Донякъде вършим работи, дето трябва да ги вършат националните организации, но нали все някой трябва да го прави. Е не можем да направим кой знае какво, защото нямаме статут на национална организация, но за някои благинки, дето много хора ги усетиха и други които тепърва ще се усетят имаме някакъв макар и скромен принос. Създали сме си правила в нашата скромна градска гилдия, а като се спазват тези правила всички са доволни. Когато направихме първото изложение, на някой му дойде идея да направим книга за мнения и препоръки. С голямо удоволствие прочетох мнението на клиент, който беше очарован от това, че като се спрял пред една маса, на която пчеларя отсъствал в момента, то този който е на съседната маса, вместо да открадне клиената, застава на масата и започва да убеждава клиента все едно че продава собствения си мед. За вас не знам, но за мен това е доста показателно за това как трябва да се работи.
Хора, които се опитват да нарушават правилата - веднага излизат от играта . Така подържаме прилично ниво и сме решили до някаква степен проблема с манталитета.
Само с държавните институции не можем да се справим. Ей там все удряме на камък. Много сме малки, а "националните организации" които представят уж пчеларството в повечето случаи са там за далаверата. То сред тях има и такива, дето членската им маса се брои на пръстите на едната ръка, ама са "национални" и всепризнати и усвояват, та усвояват.
Проблема е, че като продължаваме да чакаме някой да ни реши проблемите, ще има да си чакаме и ножа все ще е опрял до кокала и изкупните цени все по близки та и по-ниски от себестойността ще стават. Варианти много има, ама пак опираме до манталитета и страха да не ни нарекат комунисти. Ей богу аз съм с десни разбирания и много добре знам какво означава това. Кооперация не е мръсна дума и за това най-сетне трябва да ни уврат главите. Планиране и договаряне това не е наследство от кмунизма и докато не го проумеем ще продължаваме да сме притиснати в ъгъла. Не е никакъв проблем да се намери пазар на добра цена, дори и с посредник, но пак всичко опира до манталитета.