И аз съм забелязал тоно обратното, СР не отлага а все едно стимулира роевия нагон. Тези семейства без СР изпадат в роево 50% по рядко. Така е при мен всяка година. Тази година изрязах СР 1 път и направо я махнах, сега от 70 семейства само 1 в роево и отново я сложих да изчистя още малко акар.
Освен това,изграждането на рамки-далаци,ангажира свободния ресурс до известна степен.Роеви маточници се изграждат най напред при прясно изграждани участаци....
При проверка на кошера,вдигаш ср,гледаш градят-значи вс е ок.Не градят-липса на паша или,ако има поне поддържаща паша-готвят се за роене,Наличие на работническо пило..........Маточниците на ср са едри.......С малко повече внимание,към ср.разбираш случващото се в кошера....и не е необходимо да ровиш целия кошер...
Аз днес си изцентрофугирах меда. Бяха 5 кошера, само 3 ставаха горе долу. Толкова много работа, за 30-на килограма мед които изкарах. За мен кефа ми че никога не съм изкакрвал акация и това ми е първи път. Но днес като започнах от сутрина до вечерта без да спирам, като смятам и почистване всичко както си е от до. ....
Не искам да наливам масло в огъня, обаче да дойде някой и да ти пише че купува мед на 3-4 лева е просто малумно, при положение че тази дейност е толкова трудоемка . Най-добре според мен е хората просто да не го правят.
Иначе утре или май вдругиден ще правя преглед.
Дано никога не ми се налага да вадя по 200 кг на ден и да си остане любителско.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))