Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    СР си е глезотия за любители, ако се слагат повече ВО и браковете повече църни пити си е по-арно.

П.П.В целия свят реалните пари са под 20% другите са виртуални но когато се наложи се като трансформарс
    Не ползвам СР. Първо ме мързи да ровя и да следя. Второ мисля , че количеството яйца, които може да снесе една майка не е безклайност.Все ми се струва , че е по-добре снесените да са работнически , а не търтееви.Може да се заблуждавам , но си мисля, че не е хубаво природен ресурс като майката да се хаби.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Не ползвам СР. Първо ме мързи да ровя и да следя. Второ мисля , че количеството яйца, които може да снесе една майка не е безклайност.Все ми се струва , че е по-добре снесените да са работнически , а не търтееви.Може да се заблуждавам , но си мисля, че не е хубаво природен ресурс като майката да се хаби.
    Не зная дали е вярно, това си е мое наблюдение. Няма значение дали използваш СР или не, майката има нужда да снася и неоплодени яйца. Това е инстинкт, също търтеевото пило е едно и също със и без СР. Просто в единя вариант е концентрирано на 1 рамка а в другитя е разпръснато по целия кошер.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Липсата на ср в кошера,се отразява на качеството на другите рамки.Пчелите си строят търтиеви килийки колкото си изкат.Но когато им се даде възможност да градят на ср,търтеивите участъци по другите рамки са значително по-малко,отколкото ако ср липсва.
    Изрязването на ср на пролет отлага изпадането на сем в роево.Губела се колосална енергия за отглеждането на търтеи!Таз енергия,ако не се произведе-употреби,тя ще се насочи,към роенето.Също като отдделянето на восък,гради не гради,пчелата си отделя восък....

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Липсата на ср в кошера,се отразява на качеството на другите рамки.Пчелите си строят търтиеви килийки колкото си изкат.Но когато им се даде възможност да градят на ср,търтеивите участъци по другите рамки са значително по-малко,отколкото ако ср липсва.
    Изрязването на ср на пролет отлага изпадането на сем в роево.Губела се колосална енергия за отглеждането на търтеи!Таз енергия,ако не се произведе-употреби,тя ще се насочи,към роенето.Също като отдделянето на восък,гради не гради,пчелата си отделя восък....

Тази година редовно изрязвам запечатаното пило от СР. СР ги сложих в средата на март. Има си търтеево пило по много от другите рамки. Масово семействата влязоха в роево състояние! Дори 24 рамков лежак с 2 СР (за първи път ми се случва!) Майките ми са миналогодишни. Така, цитираното от тебе, доказва, че всяко правило писано в книгите доста често не важи!
    Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
    Тази година редовно изрязвам запечатаното пило от СР. СР ги сложих в средата на март. Има си търтеево пило по много от другите рамки. Масово семействата влязоха в роево състояние! Дори 24 рамков лежак с 2 СР (за първи път ми се случва!) Майките ми са миналогодишни. Така, цитираното от тебе, доказва, че всяко правило писано в книгите доста често не важи!
    От кога използваш ср?Тазгодишните рамки с во,как са изградени.
    Освен това,казвам,че ср не спира роенето само го отлага...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И аз съм забелязал тоно обратното, СР не отлага а все едно стимулира роевия нагон. Тези семейства без СР изпадат в роево 50% по рядко. Така е при мен всяка година. Тази година изрязах СР 1 път и направо я махнах, сега от 70 семейства само 1 в роево и отново я сложих да изчистя още малко акар.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    И аз съм забелязал тоно обратното, СР не отлага а все едно стимулира роевия нагон. Тези семейства без СР изпадат в роево 50% по рядко. Така е при мен всяка година. Тази година изрязах СР 1 път и направо я махнах, сега от 70 семейства само 1 в роево и отново я сложих да изчистя още малко акар.
    Изграждането на ср и запечатване на търтиевото пило отнема 10-12 дена.Подготовката за роене включва и отглеждането на достатъчно търтеи...Та своевременото рязане на търтиевото пило,определено отлага роенето със седмица..

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Изграждането на ср и запечатване на търтиевото пило отнема 10-12 дена.Подготовката за роене включва и отглеждането на достатъчно търтеи...Та своевременото рязане на търтиевото пило,определено отлага роенето със седмица..
    Освен това,изграждането на рамки-далаци,ангажира свободния ресурс до известна степен.Роеви маточници се изграждат най напред при прясно изграждани участаци....
    При проверка на кошера,вдигаш ср,гледаш градят-значи вс е ок.Не градят-липса на паша или,ако има поне поддържаща паша-готвят се за роене,Наличие на работническо пило..........Маточниците на ср са едри.......С малко повече внимание,към ср.разбираш случващото се в кошера....и не е необходимо да ровиш целия кошер...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Да, може пък да закъснявам с изрязването, по голяма бройка е готова по различно време и за това изрявам последния момент. Но имам чувство, че като видят цяла рамка с търтеево и хващат гората. Знам, че това е смешно и най вероятно е просто съвпадение, но така се получава при мен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан

Ами използвам СР откакто прочетох във форума за ползите от нея, т.е. откакто пчеларствам. Тазгодишните рамки с в.о. са изградени както винаги - с работническо пило отгоре до долу, тук там на някои има и търтееви участъци въпреки СР. Ползата ми от СР е хубавия восък (и по-малко акар), но не ги приемам за противороева мярка. Против роенето чета във форума другата тема, ама то не пречи да са ми в роево сега.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Ujil.png
Прегледи:      72
Размер:	55.0 KB
ID:	11294 Те така съм като правя противороевите мерки
    Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •