Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Ами аз съм тук до плевен. Това което стана тази година е че целия март беше студен. Всичко цъфна накуп този месец. Понеже имаха мед, съм го разпечатвал и не съм ги хранил. После самия Април имаше постоянно студени дни. Сложих на едното семейство восъчна основа, обаче градежа беше много слаб, не прояде, но и нищо не стана, затова я смених с пита изградена. Цъфна ябълката преди 1 седмица, ама точно тогава/сега стана студено ... Та акацията цъфти около 8ми Май. Ще си видя дневниката, но 2 поредни години е така. Сега с този студ незнам, но не би следвало да е различно ..
    При акацията съм забелязал нещо, което също ми служи за ориентир за началото на цъфтежа. От разлистването до цъфтежа има период от около 28дни.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    При акацията съм забелязал нещо, което също ми служи за ориентир за началото на цъфтежа. От разлистването до цъфтежа има период от около 28дни.

Днес гледах и реших да направя 1 сбора отводка. Всъщност 3 са силните кошери от общо 6. Другия е рояк от миналата година по слаб, на който му слагам пити с пило. Друг кошер също е силен, но се оказа че все още е на 8 пити като на 6 от тях има пило. Но днес го разширих с пита и основа и би следвало да е ок . Другия пък няма чак толкова пило и му добавих 1 основа, последна.

Другия обаче от 10 пити има 9 с пило и има много малко незапечатано. Другия е с 9 пити, обаче 7 с пило. и тн .. Та ще направя от тези 3те една сборна отводка и каквото стане. На 2 от тези вече им е тясно има пчели и по дъното немалко, освен на междурамията.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Така направих. Сложих един сандък със стеснен вход. Натърках го хубаво с маточина. От единия кошер взех 2 пити със запечатано пило + пчелите. На него имаше и малко незапечатано. Сложих ги тях в новия сандък до една пита с много мед, от склада. После от другия взех още една пита със запечатано пило + пчелите. Напръсках ги хубаво с пулверизатора с ракия и вода и ги я сложих до другите, като за всеки случай наръсих и тях. От този същия кошер взех една рамка с незапечатано пило, наръсих пчелите с ракия и изтръсках само пчелите в отводката. От трети кошер, взех още една пита с запечатано пило + пчелите. Дефакто 4 пили с пило и 2 с мед. Също така една празна пита я напълних с вода и сложих и нея. Не знам дали това е правилно.....

Имам един въпрос. На този кошер да му сложа ли захарен сироп в хранилката или няма смисъл ?

Относно акацията , е започнала да разеленява май преди 4-5 дни. Дефакто Според на краз мнението , би следвало някъде към 15 Май да започне да цъфти, което излиза точно .

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Така направих. Сложих един сандък със стеснен вход. Натърках го хубаво с маточина. От единия кошер взех 2 пити със запечатано пило + пчелите. На него имаше и малко незапечатано. Сложих ги тях в новия сандък до една пита с много мед, от склада. После от другия взех още една пита със запечатано пило + пчелите. Напръсках ги хубаво с пулверизатора с ракия и вода и ги я сложих до другите, като за всеки случай наръсих и тях. От този същия кошер взех една рамка с незапечатано пило, наръсих пчелите с ракия и изтръсках само пчелите в отводката. От трети кошер, взех още една пита с запечатано пило + пчелите. Дефакто 4 пили с пило и 2 с мед. Също така една празна пита я напълних с вода и сложих и нея. Не знам дали това е правилно.....

Имам един въпрос. На този кошер да му сложа ли захарен сироп в хранилката или няма смисъл ?

Относно акацията , е започнала да разеленява май преди 4-5 дни. Дефакто Според на краз мнението , би следвало някъде към 15 Май да започне да цъфти, което излиза точно .
    Не разбрах от поста ти дали си придал майка (маточник) или се очаква отводката да си произведе. Ако е второто, трябв да си сигурен, че на някоя от питите които си дал има и яйца или еднодневни личинки от които да си отгледат качествени маточници. Имай предвид също, че доста от пчелите ще се върнат и е възможно да не покриват напълно питите с пило които си сложил. Аз бих стръскал още пчели или поне надникни да видиш как е положението и прецени.
    Подхрани го задължително.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Не разбрах от поста ти дали си придал майка (маточник) или се очаква отводката да си произведе. Ако е второто, трябв да си сигурен, че на някоя от питите които си дал има и яйца или еднодневни личинки от които да си отгледат качествени маточници. Имай предвид също, че доста от пчелите ще се върнат и е възможно да не покриват напълно питите с пило които си сложил. Аз бих стръскал още пчели или поне надникни да видиш как е положението и прецени.
    Подхрани го задължително.

Мдамз, явно пак ще гледам, понеже не съм сигурен дали има толкова младо пило. Това което видях е че има открито, обаче не съм сигурен за възраста.

Благодаря за информацията !

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Аз днес сложих втори дб-плодник върху много силно семейство в дб-плодник.

Освен това обединих търтовка на 4дб рамки със слабо семейство също на дб рамки.
    Събрах ги в нормалното семейство, като питите ги ложих през една - милиционер-роднина-милиционер-роднина...

Моля за мнения, дали ще се получи нещо от обединението?
    "Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз не знам, обаче като сложиш втори плодник, с много празни пити, ще има ли време за акацията да се подготви ? Или то се стеснява по някакъв начин, така че горе и долу да има горе долу няколко пити ? Това което съм гледал е че се зарежда с основи и празни пити до горе. Обаче това кога ще се изгради и подготви за акацията ?

А за второто само на майтап мога да ти пиша, понеже не разбирам .. "Зависи колко ракия си сложил"

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    ...Освен това обединих търтовка на 4дб рамки със слабо семейство също на дб рамки.
    Събрах ги в нормалното семейство...
    Пчелите от търтовката ще останат ли в новия кошер? Или са били съседни сандъци?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Това което направих е едно нищо, понеже трябваше да дойда обратно в София. Та в момента така си лангърка и като се прибера, след 1 седмица и аз не знам за какво да гледам. Те оттогава ще са минали 8-9 дни може и малко повече. Предполагам те така или иначе ще си заложат маточници, но сигурно ще е тото, каква майка ще излезе. За какво трябва да следя, или така и така съм го оставил, направо след 16ден и после когато пронесе, да гледам да не е калпава търтовка или ?

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    ...така или иначе ще си заложат маточници...
    Според твоето описание си слагал в отводката само пити със запечатано пило. Ще заложат маточници само ако имаш късмет да е имало някое яйце или млада личинка на тези пити. И ти като мене нямаш време, като отидеш, поне погледни за маточници и ако няма, дай им пита с яйца от някой кошер.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •