Днес гледах и реших да направя 1 сбора отводка. Всъщност 3 са силните кошери от общо 6. Другия е рояк от миналата година по слаб, на който му слагам пити с пило. Друг кошер също е силен, но се оказа че все още е на 8 пити като на 6 от тях има пило. Но днес го разширих с пита и основа и би следвало да е ок . Другия пък няма чак толкова пило и му добавих 1 основа, последна.
Другия обаче от 10 пити има 9 с пило и има много малко незапечатано. Другия е с 9 пити, обаче 7 с пило. и тн .. Та ще направя от тези 3те една сборна отводка и каквото стане. На 2 от тези вече им е тясно има пчели и по дъното немалко, освен на междурамията.
Така направих. Сложих един сандък със стеснен вход. Натърках го хубаво с маточина. От единия кошер взех 2 пити със запечатано пило + пчелите. На него имаше и малко незапечатано. Сложих ги тях в новия сандък до една пита с много мед, от склада. После от другия взех още една пита със запечатано пило + пчелите. Напръсках ги хубаво с пулверизатора с ракия и вода и ги я сложих до другите, като за всеки случай наръсих и тях. От този същия кошер взех една рамка с незапечатано пило, наръсих пчелите с ракия и изтръсках само пчелите в отводката. От трети кошер, взех още една пита с запечатано пило + пчелите. Дефакто 4 пили с пило и 2 с мед. Също така една празна пита я напълних с вода и сложих и нея. Не знам дали това е правилно.....
Имам един въпрос. На този кошер да му сложа ли захарен сироп в хранилката или няма смисъл ?
Относно акацията , е започнала да разеленява май преди 4-5 дни. Дефакто Според на краз мнението , би следвало някъде към 15 Май да започне да цъфти, което излиза точно .
Не разбрах от поста ти дали си придал майка (маточник) или се очаква отводката да си произведе. Ако е второто, трябв да си сигурен, че на някоя от питите които си дал има и яйца или еднодневни личинки от които да си отгледат качествени маточници. Имай предвид също, че доста от пчелите ще се върнат и е възможно да не покриват напълно питите с пило които си сложил. Аз бих стръскал още пчели или поне надникни да видиш как е положението и прецени.
Подхрани го задължително.
Аз днес сложих втори дб-плодник върху много силно семейство в дб-плодник.
Освен това обединих търтовка на 4дб рамки със слабо семейство също на дб рамки.
Събрах ги в нормалното семейство, като питите ги ложих през една - милиционер-роднина-милиционер-роднина...
Моля за мнения, дали ще се получи нещо от обединението?
"Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
"С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."
Аз не знам, обаче като сложиш втори плодник, с много празни пити, ще има ли време за акацията да се подготви ? Или то се стеснява по някакъв начин, така че горе и долу да има горе долу няколко пити ? Това което съм гледал е че се зарежда с основи и празни пити до горе. Обаче това кога ще се изгради и подготви за акацията ?
А за второто само на майтап мога да ти пиша, понеже не разбирам .. "Зависи колко ракия си сложил"![]()
![]()
Това което направих е едно нищо, понеже трябваше да дойда обратно в София. Та в момента така си лангърка и като се прибера, след 1 седмица и аз не знам за какво да гледам. Те оттогава ще са минали 8-9 дни може и малко повече. Предполагам те така или иначе ще си заложат маточници, но сигурно ще е тото, каква майка ще излезе. За какво трябва да следя, или така и така съм го оставил, направо след 16ден и после когато пронесе, да гледам да не е калпава търтовка или ?
Според твоето описание си слагал в отводката само пити със запечатано пило. Ще заложат маточници само ако имаш късмет да е имало някое яйце или млада личинка на тези пити. И ти като мене нямаш време, като отидеш, поне погледни за маточници и ако няма, дай им пита с яйца от някой кошер.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))