Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 31 от 50 ПърваПърва ... 21293031323341 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 301 до 310 от общо 494
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    За мен също е пъзел пчеларството.wink;

За разпечатването, предполагам стимулирането е да ги накараме да ядат и да отглеждат пило във време, когато няма условия за това, когато инстинктите им диктуват да икономисват. Медът също съдържа захароза, но много по-малко, доколкото си спомням цифрите, тя е около 3-5-7 % за различни видове мед. Така, че и медът е възможно да стимулира, но в по-малка степен жлезите им да секретират.
    Със захарта започва същинско стимулиране, което ще предизвика консумация на прашец, което пък ще доведе до запълване на червото и до нужда от облитане, и до необходимост от условия за облитане. Затова и този съвет да се дават питки със захар и мед само след както са се облетели пчелите.

Зимните пчели са стари пчели, но въпреки това стават кърмачки, тоест жлезите им не закърняват. Те отглеждат 4 пчели /за сравнение - пролетните и летните отглеждат по една-две/.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Предполагам, че имаше предвид обратното – зимните пчели отглеждат на пролет по една пчела, а пролетните по четири.
    Щом обаче разпечатването на мед ги стимулира по някакъв начин да гледат пило, това със сигурност означава ядене на прашец, отделяне на млечице, износване...
    Боя се, че подхранването с гъст инвертиран сироп има сходен ефект с разпечатването на пити с мед, независимо, че амортизиращият ефект за пчелите ще е значително по-малък, отколкото при хранене с нектар или с рядък захарен сироп.
    А колкото до медно-захарните питки, според мен, тяхното предимство е, че пчелите ще ядат само колкото им е нужно, няма допълнително да се износват, пренасяйки храната в гнездото и ако не съдържат белтъчни добавки, няма да се засилят да гледат ранно пило, но пък ако няма достатъчно влага, ще трябва да плюнчат твърдото тесто и това пак би ги изтощило в някаква степен. Ако в питките обаче има белтък (прашец или някакви заместители) посред люта зима, тогава вече наистина става зле – гледане на ненужно ранно пило, увеличаване консумацията на храна, препълване на задното черво, и др. нежелани ефекти.
    А в САЩ много пчелари осигуряват семействата с кърмови надставки от бяло сладко, като над гнездото поставят специална надставка (т. нар. candy board) или някакъв празен полукорпус с ханеманова решетка отдолу и в него разливат бяло сладко. Така зазимяват пчелите и те цяла зима нагъват бяло сладко, щото е по-евтино от меда и пчеларите няма да се занимават с инвертирани сиропи и др. под. В тази връзка един мой познат се беше изказал, че на американците затова им измират пчелите, защото само се гаврят с тях. Не знам дали това е причината, но засега не мисля да правя това вкъщи. Ако пък някой иска да опита, ето как става:
    http://www.youtube.com/watch?v=jmS8z...eature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=RQ1Gebeo3uE
    http://www.youtube.com/watch?v=mVj-jsFkqxQ
    http://www.youtube.com/watch?v=mM5gz...feature=relmfu

Мисля, че ако пчеларят по някаква причина не е успял и не може да осигури семействата с пити със запечатан мед, най-безболезненият за пчелите начин да ги снабди с храна е като налее гъст инвертиран сироп в празни пити, които да запечата, като ги натопи в разтопен восък или ги наръси със спрей с разтопен восък. Този метод все още не съм го изпробвал, но не ми се е налагало. Някои пчелари обаче го правят.
    Ако сиропът им се даде незапечатан обаче, както времето е все още топло, пчелите ще се втурнат да го пренасят където си решат.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Не, имам предвид, че зимните пчели отглеждат по 4 пчели, а пролетните и летните по-малко.

В опит да подредя тази част от пъзела.
    Пчелите не могат да ядат неинвертирана захар. Щом получат захар под каквато и да е форма, трябва да я инвертират. Това става при определена температура. Принудени са да повишат температурата в гнездото, предполагам чрез засилена консумация на мед, за да я инвертират.
    При консумацията на разпечатан мед, когато ние разпечатваме повече мед отколкото те могат да консумират само за собствени нужди, също има повишаване на температурата. Предполагам, че това е стимулиращата роля на меда.
    И в двата случая се повишава температурата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Тука вие говорите, за ефекта от разпечатване на меда. А какво става, като извадите маломедни пити и ги разпечатате извън преградната дъска. Прибират меда в гнездото. По същия начин се подава и инвертирания сироп. Във вътрешни хранилки, които играят и ролята на преградни дъски.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Домашно приготвения инвертиран сироп трудно кристализира. Миналата есен ми останаха 3 хранилки в едно сандъче... Онзи ден го отворих и сиропа си беше все така както го оставих миналата есен.
    При каква температура е презимувал сиропът? Питам, защото ми хартисаха двадесетина кг, та се чудя, дали ако го оставя в мазето, където миналата зима температурата падна до ок. 0°C, няма да се опита да кристализира.

Цитат Първоначално публикувано от iris
    Не, имам предвид, че зимните пчели отглеждат по 4 пчели, а пролетните и летните по-малко.
    Сметката няма как да излезе, ако всяка зимна пчела отглежда по 4 пролетни, защото ако приемем, че в едно семейство иззимуват 15 хил. пчели, които живеят средно до кр. на март / нач. на април, излиза, че в началото на април в семейството трябва да има поне 50 – 60 хил. пчели, а знаем, че пилото през февруари и март не е много. Според Марко Станоевич, сп. “Пчелин” (http://www.pchelar-probvaisambg.com/...286_spisak.htm), в периода, през който се подменят зимните пчели с пролетни, всяка една пчела отглежда средно 1,13 – 1,42 пчели. Като вземем предвид, че в отглеждането на пило са взели участие и излюпените през февруари и март пчели, излиза, че всяка зимна пчела отглежда по по-малко от една пролетна пчела.
    Така че продължавам да смятам, че е обратното. wink;

Пчелите не могат да ядат неинвертирана захар. Щом получат захар под каквато и да е форма, трябва да я инвертират.
    Да, инвертират я в храносмилателната си система. Понякога пчелите директно консумират неинвертирана захар (Апифонда, бяло сладко, захарен сироп, нектар) без преди това да я складират в питите, но след като я погълнат, тя трябва да се разцепи на лесно усвоимите от пчелния организъм глюкоза и фруктоза. Ето в тази връзка едно “парче пъзел”:
    “Храната се усвоява от организма на пчелата след преработването й в червата под действието на ферменти. Процесът на храносмилане започва в предния чревен дял, където заедно с приетата храна постъпват секрети от жлезите. Основните процеси на храносмилането протичат в средното черво. Ензимът инвертаза разцепва сложните захари на прости (глюкоза и фруктоза), амилазата превръща нишестето в дизахариди, а другите ферменти – в монозахариди. Мазнините се разграждат от липазата, а разцепването на белтъчините до аминокиселини става под действието на протаза, пепсин и трипсин.” (Буренин, Котова, “Справочник по пчеловодству”, стр. 22)

И накрая, един интересен метод за “подхранване” на пчели, прилаган от К. М. Зарянов от гр. Дедовск, Московска област, описан от Забоенко, “Все о пчеловодстве”, 1999, стр. 55.: Тъй като го мързяло да приготвя сироп, Зарянов рано напролет подпушвал пчелите през ден с пушалката, а те се натъпквали с мед, част от който усвоявали, а една част складирали обратно. Тъпчейки се обилно по този начин, те усилено хранели майката и пчеларят останал много доволен от получените резултати – голямо количество пило рано напролет.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
    ....

Сметката няма как да излезе, ако всяка зимна пчела отглежда по 4 пролетни, защото ако приемем, че в едно семейство иззимуват 15 хил. пчели, които живеят средно до кр. на март / нач. на април, излиза, че в началото на април в семейството трябва да има поне 50 – 60 хил. пчели, а знаем, че пилото през февруари и март не е много. Според Марко Станоевич, сп. .....
    Сметката си излиза приблизително.
    -Не всяка зимна пчела отглежда нови пчели за разлика от "новата смяна" която поголовно минава през фаза "отглеждач". От там на една зимна отглеждачка се падат повече отгледани отколкото на една лятна.
    -Не е вярно че до края на март зимните пчели са измрели. Живеят до края на април, но не гледат пило в края на живота си.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Сметката си излиза приблизително.
    Да, излиза, само че моята сметка. wink; Уфф, не знам как ги изчислявате тези неща, но изглежда съм твърде тъп и нещо не схващам.
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    -Не е вярно че до края на март зимните пчели са измрели. Живеят до края на април, но не гледат пило в края на живота си.
    Никъде и не твърдя, че "до края на март зимните пчели са измрели". Написал съм "живеят средно до кр. на март / нач. на април". Но всъщност последните зимни пчели умират чак през май, а първите отпадат още през февруари, а някои дори по-рано. Зависи от куп фактори. Разбира се, могат и всичките да измрат още през декември и януари, но в такъв случай ще им се падат по 0 отгледани пчели.
    Както и да е, ето един материал в тази връзка: "Сто стари, презимували пчели отглеждат средно по около 112 ларви, а младите пчели, излюпени през зимния период - отглеждат по 400-500." (от "Пчеларски вестник" http://www.farmer.bg/news_view.php?id=6126)
    И още един: "презимувалите пчели са със слаба кърмаческа способност (една презимувала пчела може да отгледа 1,12 нови пчели)" (от "Пчеларски вестник" http://www.farmer.bg/news_view.php?id=11027)
    И още: "Всички знаем, че зимните пчели са необходими да преживеят зимата и да бъдат жизнени до като всяка от тях отглежда поне по една млада пчела." (от в. "Пчела и кошер" http://www.farmer.bg/news_view.php?id=16689)
    Не знам защо оставам с впечатлението, че не "всички знаем"? tongueout;
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Домашно приготвения инвертиран сироп трудно кристализира. Миналата есен ми останаха 3 хранилки в едно сандъче... Онзи ден го отворих и сиропа си беше все така както го оставих миналата есен.
    При каква температура е презимувал сиропът? Питам, защото ми хартисаха двадесетина кг, та се чудя, дали ако го оставя в мазето, където миналата зима температурата падна до ок. 0°C, няма да се опита да кристализира.
    Няма проблем моят зимува в склад, в който имаше и лед през зимата.

.....

Да, "не всички знаем" такова нещо. Не всички зимни пчели гледат пило. Нека си пише в пчела и кошер.
    В началото на годината пилото е малко и не може да "даде фронт" за всички пчели да го гледат. Освен ако под гледане не разбираме чистене на яйца от килийките януари и осигуряване на топлинен режим (обръча, а не кълбото).
    После, полека лека се включват младите пчели, които както знаем си поемат задачата като отглеждачки, а за презимувалите обикалят кокичета, минзухар, див чесън, кукуряка, дрена, лешника, върбите, игликата ча-а-к до глога някъде.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    "Сто стари, презимували пчели отглеждат средно по около 112 ларви, а младите пчели, излюпени през зимния период - отглеждат по 400-500." (от "Пчеларски вестник" http://www.farmer.bg/news_view.php?id=6126)
    И още един: "презимувалите пчели са със слаба кърмаческа способност (една презимувала пчела може да отгледа 1,12 нови пчели)" (от "Пчеларски вестник" http://www.farmer.bg/news_view.php?id=11027)

Иначе малък проблем в моята "логика" е, че млечице произвеждат само младите пчели. Но може би е проблем единствено на пръв поглед.
    Това ми е като някакъв пъзел, на който все му липсват едно две парчета, та не мога да го наредя.
    Радвам се, че благодарение на моята грешка, изяснихме поне тази част от пъзела, че не само младите пчели могат да бъдат кърмачки!
    wink;

Страница 31 от 50 ПърваПърва ... 21293031323341 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •