Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 107 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 1063
    Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2011
    все още колегата има време да направи подпушване с ОК с изпарител или както съм описал...а накапването нека е по-късно, когато няма да има пило

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от valaz
    ....Тогава пчелите поглъщат разтвора и повторно третиране по същия начин води до предозиране на погълнатата ОК и до неблагоприятни ефекти...
    Колега,би ли споделил какви са неблагоприятните ефекти?

Благодаря на всички.

Мислех че леко съм завишил даже дозата ОК, но щом Скутелатор казва че трябва да е друга, сега ще се разровя из мненията му, да видя какво съотношение е препоръчал преди.
    И аз мисля че не съм случил на варостопа тази година. И че не можах да го сложа навреме.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    900ml вода
    100gr захар
    35gr ОК
    Това е концентрацията която и аз помня. Честно казано от притеснение мислех да я завиша.
    Досега имам само 2 не презимували кошера - на единя, му отнесе вятър капака зимата, при дъжд, другия нямаше шанс още при зазимяване. Та не искам да придобивам този горчив опит тепърва.

Пак благодаря.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В повечето статии за третиране с ОК чрез напръскване препоръчват 3% разтвор на ОК във вода, без добавяне на захар. Когато третирането е чрез накапване е необходимо разтворът да съдържа захар, за да могат пчелите да го погълнат. Втория начин обаче има повече неблагоприятни странични ефекти, по-голяма смъртност сред пчелите. Затова не бива да се повтаря, т.е. третира се еднократно. Най-удачно ми изглежда третирането с изпарител. Собствени изследвания по въпроса не съм правил. Мнението си съставям въз основа на прочетеното и логическо анализиране на тази информация.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Която и рецепта да погледнеш %-ното съдържание на ОК е почти еднакво. Класическата рецепта препоръчва 3,2% разтвор на ОК.
    Тази рецепта няма да я срещнете в никоя статия. Намен ми я даде един пчелар, който вече станаха повече от 10 години е биологичен (нелицензиран, така или иначе вече не произвежда мед), но не като нашите "биологични" - при него дори восъкът, който внася за основите е биологичен. А биологичния восък не е никак евтин - 7 евро за кг.
    Това което използва той е ето тази тецепта на ОК и тимол в пролетното канди , тъй като сам си го прави ( добавя му и канела, алое вера, цитрусова киселина ... и какво още не знам)

Както казах и преди, захарта се ползва единствено за стабилизатор на на киселинността на разтвора. Захарното съдържание е толкова, колкото да не редизвиква поглъщане от пчелите.
    При третиране с изпарител трябва да се внимава, особенно при ветровии дни. Най-опасно е ако се вдиша или попадне на очите.
    При напръскването с пулверизатор също трябва да се внимава - най-вече да не се вдиша, тъй като той става на мъгла. Ако времето е ветровито, просто задържам дъх докато пръскам.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Колеги,за ОК се изразяват ралични мнения и понякога се спекулира с това,а не трябва.Предлагам ви статия от в-к"ПЧЕЛИ" бр.15 от дата 26.07.2012г.Там издателя много ясно и точно е написал резултатите от изследванията направени с ОК и то не от кого а от най-добрия капацитет в областта на ОК.Ето прочетете я и нека да спрат необоснованите мнения,дали е вредна,води ли до повишена смъртност,влия ли на пилото и т.н

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Един финландски пчелар ми каза че тяхните учени правили изследване за ефектите на ОК точно чрез метода на накапване и - познай тяхните резултати излезнали точно противоположните на това. Снежната покривка при тях трае 6 месеца без възможност за облитане, и ако има някой който може да каже нешо с възможно най-голяма сигурност относно зимуването - то аз по-скоро бих очаквал да дойде от там. Той поддържа мнението че е "по безопасно да минеш на червен светофар, отколкото да третираш с ОК". Според тяхните учени, ОК предизвиквала изтъняване на хитиновата обвивка на пчелите, случайна загуба на майки, повишен подмор и бавно пролетно развитие....

Едва ли по-горното би очудило някого. НЕ за първи път може да срещнем статии които са напълно противоположни една на друга.
    Преди не чак толкова забравено минало се препоръчваше редовната употреба на антибиотици, като стимулант на развитието на семейството, безвредни, притежаващи все положителни качества при употребата им.

Днес са много малко хората които няма да изкажат противното.

Или да припомня отново историята за ДДТ-то?

Лично аз, отдавна съм спрял да вярвам сляпо на статии. Не само в областта на пчеларството. Истината е прекалено тежка за да бъде лесно възприета дори от непредубеденото съзнание.

Смятам за прекалено наивно (меко казано) сващането, че приложението на което и да било средство, биологично или не, е НАПЪЛНО безвредно. Безплатен обяд - няма. Нека припомня че акарът е насекомо, което живее върху друго насекомо.
    Аз не съм противник на ОК и биологичните средства -точно обратното, пък още по-добре ако може и без тях.

Мнението ми е че влиянието на ОК към пчелите все още не е достатъчно добре изучено - (затова и в Америка тя не е регистрирана за употреба). Дотогава .... си имам "едно на ум", малко предпазливост не вреди на никому.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Благодаря за линка

Страница 7 от 107 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •