Миналата пролет до късно в ДБ нямаше никакво пило. По едно време майката пронесе. През годината семейството се развиваше лошо. Мед от него не видях. /в плодника не съм ровил за пило и мед/. В средата на Октомври сложих върху плодника вестник /напръскан с захарен сироп и пробит/ и най-близкия фарар отгоре. /Сяха рапица от двете страни на пчелина и намалих кошерите почти на половина - подготвям се за пролетно делене/. Майки не съм търсил и махал. Декември отварям - не искат да се обединят. Махнах вестника и ги оставих. Предполагам, че ДБ е направил късна самосмяна, защото в края на Август в магазина на един от фарарите намерих едър маточник.
Мисля, недобър подход при обединяването. Аз бих премахнал калпавата майка преди това. Най- вероятно, семейството е зимувало със старата ДБ майка... Относно самосмяната, както описваш, е правил Ф, а не ДБ. Късните самосмени, поне в моя район, 95% са неуспешни, просто майките не се връщат от бр. полет.
Послушай Ачката и успех.
Р.Р. Хубаво е семействата да се ручкат, колкото се може по-малко, но някои ситуации налагат обстоен преглед.
При обединаване не остава по добрата майка, ако това ти го е казал някой не е пояснил че трябва да са майка и дъщеря. Така се прави при Демари или при работа с помощно семейство, но трябва да са от един ген. Ако обединяваш проблемна майка, особенно ако е с по силното семейство, задължително се премахва лошата или старата майка. И калпавата майка винаги си остава калпава майка, никога не чакаш.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))