Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване.
Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
Ако имах дори един кошер с три килограма мед, нямаше да заспя от притеснение.Не съм губил семейство от глад,
защото зазимявам с минимум 18-20 кг.Пет месеца не пипам кошерите.Ако трябва да ги храня през цялата зима, щях да съм притеснен още повече.
Айде, айде стига сте се правили на по католици от папата.Че накрая ще започнете и да си вярвате. Най-добре е да оставим пчелите каквото си съберат за тях да си е.
Коляга Бонев задължен съм ти както на теб така и на ВанХанегем със съветите за ранно зимно хранене.Мисля че са доста полезни за всички.Колега Лежаков има резон и в твоите думи, но не винаги нещата стават по план.Ето примера с мен, аз оставих пити с мед от Акацията и Липата за резерв именно за зимата.Но се случи така че увеличих пчелина ударно, и просто едно от семействата остана с по малко запаси.Но мен това не ме притеснява, в пчеларската литература почти навсякъде пише че пчеларя знае ли какво да прави, и как да го направи, то трябва да го направи без да се притеснява и да е сигурен в резултата след всяко свое действие.Дори в справочника е описано, как да се храни зимата, в случай на извънредни ситуации.Между другото в справочника, има и добри рецепти и похвати как да се случи.Ако някой се притеснява да отвори кошера навън, нищо не му пречи да го отвори в предварително подготвена за целта стая.

п.п.Препоръчвам на по младите пчелари като мен, да не почукват върху кошера и да слушат какво става вътре през зимата, освен че по този начин нищо няма да разберат, разстройват и нарушават спокойствието на кълбото.По добре да слушате с слушалки, маркуче или специална тръба.По този начин ще знаят и къде се намира кълбото, и според това къде е кълбото ще отреагират с питките.