Коляга Бонев задължен съм ти както на теб така и на ВанХанегем със съветите за ранно зимно хранене.Мисля че са доста полезни за всички.Колега Лежаков има резон и в твоите думи, но не винаги нещата стават по план.Ето примера с мен, аз оставих пити с мед от Акацията и Липата за резерв именно за зимата.Но се случи така че увеличих пчелина ударно, и просто едно от семействата остана с по малко запаси.Но мен това не ме притеснява, в пчеларската литература почти навсякъде пише че пчеларя знае ли какво да прави, и как да го направи, то трябва да го направи без да се притеснява и да е сигурен в резултата след всяко свое действие.Дори в справочника е описано, как да се храни зимата, в случай на извънредни ситуации.Между другото в справочника, има и добри рецепти и похвати как да се случи.Ако някой се притеснява да отвори кошера навън, нищо не му пречи да го отвори в предварително подготвена за целта стая.Първоначално публикувано от Димитър Бонев
п.п.Препоръчвам на по младите пчелари като мен, да не почукват върху кошера и да слушат какво става вътре през зимата, освен че по този начин нищо няма да разберат, разстройват и нарушават спокойствието на кълбото.По добре да слушате с слушалки, маркуче или специална тръба.По този начин ще знаят и къде се намира кълбото, и според това къде е кълбото ще отреагират с питките.