Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 50 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 494
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Една позната пчеларка се оплака, че миналата зима купила пудра и направила с нея питки. Някои пчелни семейства не яли от тези питки, а които ги изяли, загинали впоследствие. Оказало се, че пудрата била примесена с брашно, което е по-евтино от пудрата. Затова, който не си я мели сам, трябва да проверява нейната чистота.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване.
    Ако имах дори един кошер с три килограма мед, нямаше да заспя от притеснение.Не съм губил семейство от глад,
    защото зазимявам с минимум 18-20 кг.Пет месеца не пипам кошерите.Ако трябва да ги храня през цялата зима, щях да съм притеснен още повече.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

че кое е толкова притеснително?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване.
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Ако имах дори един кошер с три килограма мед, нямаше да заспя от притеснение.Не съм губил семейство от глад,
    защото зазимявам с минимум 18-20 кг.Пет месеца не пипам кошерите.Ако трябва да ги храня през цялата зима, щях да съм притеснен още повече.
    Айде, айде стига сте се правили на по католици от папата.Че накрая ще започнете и да си вярвате. Най-добре е да оставим пчелите каквото си съберат за тях да си е.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    На Ф 20 кг. са почти два пълни корпуса един върху друг.Явно количеството мед е тясно свързано със системата кошери.А и консумацията на мед през зимата също.Нещата са строго индивидуални и обмяната на опит е само от полза.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Айде, айде стига сте се правили на по католици от папата.Че накрая ще започнете и да си вярвате. Най-добре е да оставим пчелите каквото си съберат за тях да си е.
    Коляга Бонев задължен съм ти както на теб така и на ВанХанегем със съветите за ранно зимно хранене.Мисля че са доста полезни за всички.Колега Лежаков има резон и в твоите думи, но не винаги нещата стават по план.Ето примера с мен, аз оставих пити с мед от Акацията и Липата за резерв именно за зимата.Но се случи така че увеличих пчелина ударно, и просто едно от семействата остана с по малко запаси.Но мен това не ме притеснява, в пчеларската литература почти навсякъде пише че пчеларя знае ли какво да прави, и как да го направи, то трябва да го направи без да се притеснява и да е сигурен в резултата след всяко свое действие.Дори в справочника е описано, как да се храни зимата, в случай на извънредни ситуации.Между другото в справочника, има и добри рецепти и похвати как да се случи.Ако някой се притеснява да отвори кошера навън, нищо не му пречи да го отвори в предварително подготвена за целта стая.

п.п.Препоръчвам на по младите пчелари като мен, да не почукват върху кошера и да слушат какво става вътре през зимата, освен че по този начин нищо няма да разберат, разстройват и нарушават спокойствието на кълбото.По добре да слушате с слушалки, маркуче или специална тръба.По този начин ще знаят и къде се намира кълбото, и според това къде е кълбото ще отреагират с питките.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    А и както прочетохме от страницата от Здрави пчели в 21 век, качен от Сузи в Митове и легенди в пчеларството, няма нищо страшно да се отворят кошерите и при минусови температури и да се погледне каква е хавата.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване. При мен има няколко семейства, а последно съм вадил мед в средата на юли и то не всичкия. Сухо, няма нектар, обединявах масово отводките, защото повече от половината майки не се оплодиха. За първи път имам търтовки и то посред лято. Годината бе такава.
    Не е от годината. Надскочил си броя на отводките, който могат да ти понесат семействата и района при конкретните условия. Несъобразена скорост на пътното платно. Много е вероятно да не си доволен и от следващата година.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от зуница
    На Ф 20 кг. са почти два пълни корпуса един върху друг.Явно количеството мед е тясно свързано със системата кошери.А и консумацията на мед през зимата също.Нещата са строго индивидуални и обмяната на опит е само от полза.
    Количеството мед е тясно свързано с работата на пчеларя по кошера през зимата, а и в късната есен също. Системата кошер и екстрите по него са детайл от картинката, имат значение, но с променлива величина. При 15 кг запаси мед не ги пипам 4 месеца, без значение годината каква е и съм доволен от следващата. Само ги слушкам, като ми домъчней cool; Сега са с по-малък запас, съответно и срокът ще е друг. При мен от няколко години работят до късно и почват отрано, така че при ДБ и ЛР няма как да постигна уравнението 20 кг=5 месеца. Живот и здраве след година две ще пробвам с лежак и навярно ще се получи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    ЛР Зазимен правилно с 20кг запас края на септември,няма нужда от нищо до първите топли дни на март.
    Колега jordanov,каква работа има пчеларя късна есен?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Страница 28 от 50 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •