Аз имах притеснения да ги използвам в началото, понеже старите разбираня в пчеларството са че трябва стесняване и заполяне през зимата ако не, най малко да се затварят февруари. И когато видех че идва студ пролетта, тичам и затварям. Една година бях в болница и дойде страшен студ март, аз се ядосвам че няма кой да ги затвори, викам си при това пило ще стане страшно, но нямаше какво да направя. След това нямаше една измразена ларва а колегите с плътни дъна изхвърляха с дни. От тогава никога не ги затварям. Преди това бях пробвал с половината пчелин и знам че няма пробелеми, но пак ме беше страх.
Доста студено е, винаги е няколко градуса по студено от Монтана, падало е под -20. А вятър да искаш, не спира да духа понеже съм на открито, за това сложих 2 метра плътна ограда.
Благодаря! Когато духа при мене пълни прелки и всички отвори. Зимата за това затварям и на пролет отварям. Но кошерите са стар ДБ 12 и винаги ъглите са влажни. Фарарите нямат такъв проблем. Но тях вятърът им затваря прелките със сняг. И от вътре съм вадил сняг. Отвора на мрежестото дъно може да се регулира. След студа ще се "подслушваме" с пчеличките.
Пожелавам ти и тая година успешно презимуване. На пролет от всички кошери пчелички да излитат!![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
При мен беше същото преди да сложа оградата, при едни кошери няма капка сняг а други са затрупани с преспа. Сега няма никакви навявания, снега е разномерен на всякъде. Прелките ги махам постепенно, на всички кошери. Тези без дъски на прелките се представят много по добре, няма също сняг и мърсотия. Не че е от голямо значение това, може би болните пчели по трудно влизат или се заблуждавам защото просто са се оцелили хубави майки, но определено ще махна всички дъски на прелките. Това съм измислил азУспешна година и на теб и на всички колеги!
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))