Има логика в твоите виждания. Но дори и да има субсидия, то тя едва ли ще е толкова голяма, че да се заслужава да се гледат пчели заради субсидията. За това дадох примера с говедата и овцете. По скоро ще е от помощ за есенно-зимните подхранвания. Не видях някой да забогатя от помощта по деминимус. Истинския пчелар ще инвестира тези средства в пчелина си. А тенденцията в световен мащаб е в намаляването на броя на пчелните семейства по независими от пчеларя фактори. По-скоро има нужда да се инвестира в обучение и добри практики, но кой ли ще ни обучава. И в не дотам добри райони пчеларството може да е печелившо, стига да няма безсмислени ограничения от страна на държавата. Примерно аз залагам на не дотам много, но продукция с добри вкусови качества и съм се ориентирал към пазара на дребно, което компенсира да известна степен по-малките количества. Освен това може да се каже, че един и същ район всяка година дава коренно различни добиви. Тази година например района в който съм вадил сносни количества мед не даде нищо, за сметка на това района в който по принцип няма кой знае каква паша и други години съм вадил сравнително нищожни количества се отчете подобаващо. Така че не може да се каже кой район е хубав и кой лош. Е има райони в които лошите години са една на десет, но в повечето райони лошите и хубавите години се редуват. И от бедни райони може да се вади доста мед, но е въпрос на технология и страшно много работа, а меда не е единствения пчелен продукт. Дори за някои пчелари го поставят едва на трето място.