Не се сърди, Това беше на шега, но явно не съм се изразил правилно. В същност не си съвсем прав. През последните години, които статистиката още не е отчела има значително намаляване на броя на пчелните семейства. Проблема е, че болшинството от стопанствата са дребни и средни. Те не играят почти никаква роля на пазара на меда. А средната възраст на пчеларите е над пенсионната и познанията на по-голямата част от тези пенсионери -пчелари са под санитарния минимум.Понеже и аз съм от категорията така наречени млади(не възраст)пчелари, но съм чел, че капацитета на България е над 1 милион пчелни семейства. От моя скромен 8-годишен опит мога да споделя, че пчеларството не е дотам печеливш занаят. Поне при мен районът не е много богат от гледна точка на нектар, а и сушите последните години си казаха своето. А издръжката на едно пчелно семейство не е малка. Е вярно аз сега градя бавно и постепенно своето скромно стопанство, но всички приходи от дейността се реинвестират, а разходите са за сметка на заплатата ми от основната ми работа.А какво да кажат тези, които изцяло са се отдали на пчеларството и се опитват да изкарват прехраната си от това. Според мен подпомагането на сектора не е лоша идея, дори и програмите можеше да свършат добра работа, но не по начина, по който бяха реализирани. Субсидия вероятно ще има, ще има и пчеларски програми, но те няма да са за всички, а само за регистрираните стопанства преди 2011г.Освен това те едва ли ще решат проблемите в сектора. По-скоро ще станат катализатор на някои процеси, които наблюдаваме през последните години. И кравите и овцете получават субсидия на глава, но не виждам броят им да се увеличава , а напротив намалява.
Според мен най-напред ние пчеларите трябва да се научим да работим както трябва. Трябва да се научим, че произвеждаме храна със всичките условности произтичащи от това. Трябва да се научим, че хигиенните правила трябва да се спазват и да престанем да се правим на тарикати на дребно. Тези, които са го осъзнали, вече берат сладки плодове.