Ами, че аз съм малък малък съм гоня 50така ама и тоя прослувут режим си го спомням една студена зима бе Дунава замръзна та идеха вълци от към Трансилвания ма какво чак толкова да е било та демократите го описват, че тегло са теглили ще каже човек, че на война са ходили.Чудо голямо а сега, че един тон кюмур е 720лв. и тока на фирмите скочи няколкостотин процента е нищо.
Преди месец в една фирма продаваха само по 5чувала кюмур на човек, че много желаещи ще каже човек все едно за банани се редат като едно време ама с 5 чувала кюмур колко ще се сгрееш.
С каквото и да вадите топлина от въпросната цистерна, не можете да извадите повече, отколкото там се съдържа, ако ще джедайски меч да имате. Нещо се размечтахте. Смятайте колко джаула топлина трябват за сезона, разделете на специфичната топлоемкост на водата /за литър на градус/, пресметнете топлозагубите и после говорим пак. А термопомпите вода-вода, земя-вода или въздух-вода бързо залязват напоследък. Прекалено много части, чести аварии, скъпа поддръжка - дори и при най-марковите има проблеми, пък те са едни пари само машината. Отделно сондажите /или тръбните полета/, отделно подовото и неговата изолация /или конвекторите/. И като спре тока... не е като да не се случва. Една яка поледица на обширна територия и областен град остава без ток за 2-3 дни, за селата нямам думи. Газовите печки изчезват от магазините за минути, включително приставките за туристически бутилки.
Друга ще е ситуацията, когато почнат да ни мерят кой колко СО2 е отделил с отоплението си и почнем да си го плащаме солено през цената на горивата и на тока /както се очаква да се случи не много далеч в бъдещето/. Тогава всякакви ВЕИ ще са изгодни, но това още не се е случило и към момента най-изгодно е на климатик въздух-въздух, а най-независимо е с пропан бутан, горе-долу на същата цена.
Наскоро един приятел остана без скъпата си термопомпа - намаля му дебита в сондажа. Оказа се, че в съседство пробили по-дълбок сондаж /за друга термопомпа/. Не можа да и се порадва и две години и накичи пак климатиците. В гъсто населени градски райони пък изобщо е неприложима, освен ако забраниш на околните да ползват топлина от земята /водата/.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Пак мечти.
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Проверено, проверено, колко да е проверено? В някой институт с експериментална установка? В някоя богата германска община, дето освен това са я субсидирали за целта? Когато стигне ние да я прилагаме тук, човечеството ще е построило колонии на Марс. Многото потребители са в големия град, където е застроено гъз до гъз и са прекарани плетеница от подземни комуникации, а отгоре са "засадени" кола до кола и се търси място за паркиране по половин час. Всяко изкопаване на проста дупка в земята е потенциална авария с гадни и скъпи последствия.
Търся аз, но начинанието се оказва доста скъпа инвестиция и нещо взе да не ми харесва. Когато си млад, имаш деца и няма как да ходят на училище. Като одъртееш, трябва да си близо до докторите /на една ръка разстояние/. Има подходящи съчетания, но там цените са "оле мамо" - баш богатите отдавна са се ориентирали.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))