Юри има два вида пчелари по програмите. Първите взимат само парите и после изоставят пчелите на произвола вече съм виждал такива пчелини изоставени създадени с евро пари. И втория вид са колеги който с тези евро пари искат да се развият но пък малко или много ако са истински пчелари, не са почнали само заради субсидията ще си търсят себестойноста на продукцията (реалната цена). Защото тези пари като мине периода и секват а и едно е за един тон да вземеш 4000 лв и едно 5000 лв да речем. А колкото до мен не получавам нищо и според мен тази програма трябва да се преустанови за да се нормализират цените на майки, отводки, инвентар. Цените им полудяха заради тези програми. Ако има субсидия то да на кошер. И най важното ще се отсее целия сектор, но горко им на пчелите който ще бъдат изоставени...

А за опрашването доста далеч сме от другите държави и по манталитет и договорни отношения. Например САЩ там работите се уреждат още зимата подписват си се договори да речем за опрашване на малините, плаща ти се и отиваш от щат на щат и само с това се занимаваш. Не може да си кажеш е да ама при мен сега цъфти рапицата няма да дойда има си договорни отношения и се спазват. Държавата до колкото знам не плаща никаква субсидия на пчеларя че опрашва. Така че и тука може да стане така но се иска воля от двете страни.

Иначе за роевете по горите поне според мен повечето пчелари ходят да си начешат крастата и да кажат днеска извадих една пчела, не толкова че им е нужно това семейство една отводка се прави за 10 минути както се казва cool;