Предполагам ,че лабораторийте в България са оборудвани за иследвания на стопански значимите заболявания по пчелите,сега да не ги изброявам.Може би за това резултатите са идентични?Мисля си ,че вароатозата е вид спин ,който унищожава имунната система на пчелите и те загиват от иначе леко протичящи заболявяния.Чел съм американски иследвяния,които твърдят ,че в 99 процента от семействата в щатите се откриват нозематозни спори,но не всички семейства се рязболяват .До колкото знам в България няма регистриран случай ня трахеен акар.
Проф. Вълчовски твърди, че нозема церана сваля имунната система на пчелите и отваря широко вратата за вирусите, а не вароатозата. Вароатозата служи за много бързо пренасяне на вирусите вътре в семейството и в пчелина. Това е голямата разлика между двете ноземи, друга разлика е , че спори на церана се откриват през цялата година, докато на апис през лятото не. Това означава, че пчелите могат да подтиснат или изчистят от апис, но веднъж заразени с церана никога не могат да се изчистят, могат само да я подтиснат през летния сезон. Проф. Гургулова твърди, че в БГ няма доказано лабораторно трахеен акар, нали тя води националната лаборатория. Но вече може и да има, трябва изследвания да се докаже.
Моето мнение, без да съм посещавал засегнати пчелини е, че причината за оплакванията на колеги е по-вероятно нозема церана и по-малко вероятно трахеен акар или и двете заедно, и вирусите им разказват играта при отслабена имунна система.
Аз третирам с МК с изпарител Нассенхайдер минимум 10 дни, обикновено 14 дни и за сега се справям със здравния статус на семействата, но вирусите си ги имам всичките не мога да ги изчистя.
Какво да срещнеш, като баш пък на Матеев му е пределно ясно какъв е проблема - той си го реши с няколко дела, земеделците ограничиха отровите в неговия периметър и сега няма проблем. Ето - дойде есента активния сезон и на земеделците свърши, и сега няма пълзящи пчели: ами няма, то от ясно по ясно що няма.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Преди 3-4 вечери случайно попаднах на някакво предаване по БТВ мисля, че беше - късно вечер. Даваха за едни зоополицаи в Ню Йорк, че конкретно тези били някаква спец. части за проблеми с пчели :Д - та измежду всичкото, за което говориха споменаха, че това е щата не просто със най- ниска смъртност на пчелите, но дори и с най- висок прираст и "учените го отдават на значително по- слабата употреба на пестициди в този щат".
Понякога истината е точно толкова простичка, колкото е по- формулата на Айнщайн - за мен почти всички проблеми с пчелите, било с изчезванията, било със здравния им, с биологичния статус, произтичат от прекомерната употреба на пестициди в земелието. Всичко ме води на това заключение.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Търси се една майка.Моля за тел№!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))