Живей спокойно! Щом си видял яйца и незапечатано пило си имаш работеща майка, щом маточникът вече е прогризан дори и да е било самосмяна вече има втора майка и пчелите ще си оставят по-добрата, продължавай да подхранваш и да разширяваш периодично и напролет ще имаш готово семейство за медосбор. Маточникът вероятно е бил там като си си взел отводката, но не си му обърнал внимание... В момента това няма никакво значение... Лесният начин да направиш отводка е от кошер в роево състояние и обикновено на една пита има по два-три, че и повече маточника. Като вземеш една такава пита, две три пити с пило, една перга и една медова и ето ги я готова отводката. Проблемът е, че нямаш идея кой от няколкото маточника ще се излюпи първи, а първата излюпена майка моментално ще унищожи другите маточници като ги прогризе с оглед да се освободи от конкурентките. Всичко което ти обяснявам се връзва с твоята картинка. Опитът ми не е много, но тази година направих над 15 одводки по тази схема и се убедих че работи - твоята одводка е по същия модел и останките от маточници са нещо нормално.
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
С Дончев си имаме закачка от доста време, не си въобразявам фантасмагории, а го чепкам, щото има отговор на повечето въпроси, задавани във форума, а отговоря с недомлъвки... вероятно го е страх да не му вземе някой ноухауто... ама аз вече свикнах, та затова съм чирак на неволята.
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))