Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 94
    Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Преди петнадесетина дни като правих преглед в един от кошерите ми видях две майки, явно е правил самосмяна и едната все още не е била оплодена. Вчера го прегледах отново и не забелязах нито една, макар че имаше пило. В кошера имаше и много търтеи,което ме навежда на мисълта,че младата майка не се е оплодила.

според мен това не е маточник от самосмяна, хам малък ми се струва, пък и някак си не е на място на което обикновено става самосмяната

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Нормално е да е малък. Все пак колегата е видял сметката на хубавите маточници.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Всъщност не съм виждал сметката на никакви маточници. Бях оставил пчелите сами да решат съдбата на майката, която и без друго напоследък не изглежда никак добре. Очаквах към 20 септември да има вече оплодена майка, но вместо нова майка, намерих само прогризани маточници, а старата и единствена дотогава майка беше направила към 1000 килийки с пило. Мислех, че щом е пронесла, са се отказали да правят смяна и затова вчера останах малко изненадан като видях прясно излюпен маточник. Не знам дали той е от самосмяна или е свищеви, но към 6 септември по долния ръб на същата пита имаше заложен маточник с яйце в него. Впрочем всичките действия в този кошер се случват върху една и съща пита - майката изобщо не слиза от нея, на нея е всичкото пило, колкото го има, на нея се залагат всички маточници и пчелите изобщо не са позволили на майката да унищожи този, последния, въпреки че тя обикновено се разхожда само на няколко см от него.

Иначе търтеи не съм виждал, откакто прецъфтя слънчогледът. Но щом при вас има, може пък и в нашия район да има някой и друг брой. Само дано да е свястна майката.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Нищо му няма на маточника.Старата майка вероятно ще изчезне,когато новата се оплоди,но може и да не стане така.Може да останат и двете майки в кошера.Тази година наблюдавах,че при самосмяна старите майките изчезваха още преди да са се излюпили маточниците,което не беше добре за някой от кошерите,защото новите майки не се върнаха от оплождане.При мен вече няма търтеи,или поне не съм забелязала,но повечето майки са спрели да снасят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Във всички силни с-ва има търтеи дори и през неактивния период!Не ги виждаме,защото са малко!Това е научно доказано.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    До преди 2 години и аз мислех,че търтеите изчезват от кошерите.Но винаги в пчелина има по 1 или 2 кошера които запазват малобройно число търтеи.Това го открих като подхранвах кошерите.Един кошер ядеше от хранилката като за световно/говоря за декември,подхранвам с кристализирал мед/Като се вгледах,под стъклото имаше поне 10 търтея.Още през март имаха нова майка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    При мен търтеи за последно се виждаха с “невъоръжено око” към втората половина на юли, когато пчелите си направиха от тях живи килимчета и си застлаха дъната на кошерите. Прекалено ранното им изгонване го отдадох на прословутата суша... Но щом казвате, може би някъде там, из околността, продължава да има търтеи, дебнещи своя шанс да умрат красиво, правейки секс... до смърт. Между другото, какъв прекрасен начин да умреш буквално... от удоволствие...
    Благодаря за отговорите! В края на месеца ще погледна, за да се опитам да разбера какво е станало…
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    27.04.2011
    На мен ми се оплоди майка на 18;9 така че не мисли тартеите

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Цитат Първоначално публикувано от syzi
    Нищо му няма на маточника.Старата майка вероятно ще изчезне,когато новата се оплоди,но може и да не стане така.Може да останат и двете майки в кошера.Тази година наблюдавах,че при самосмяна старите майките изчезваха още преди да са се излюпили маточниците,което не беше добре за някой от кошерите,защото новите майки не се върнаха от оплождане.При мен вече няма търтеи,или поне не съм забелязала,но повечето майки са спрели да снасят.
    А при мен в момента изчезна още с появата на 3 маточника в центъра на пита с дупка в средата(това преди 5 дена сега гледам,че е останало само запечатано пило в кошера и в единия маточник има млечице и ларва,даже не знам как е осеменен този маточник,предполагам ,че наистина пчелите могат да пренасят яйца (и ларви ?).Може би пчелите са успяли да направят самосмяна последния миг-на косъм с едва ли не последното яйце в кошера или?Какво смятате

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •