Дончев,
Да не се фукам, ама в неделя един от моите избяга в четири след обед и беше в горе-долу такава големина. Мамицата му... Забута се на една джанка на четири метра височина между други дървета и директно над циментовия кол на мрежеста ограда и мноо-о-о-о-го трева висока по един метър. Нито да сложиш стълба отдолу, нито да се качи някой на джанката, че клоните й тънки, въобще самоубийство.
Накрая кутията отдолу върху тревата и яко тръскане с помощни средства. Една трета от роя падна в кутията. Отказахме се след час продължаващо тръскане на клоните. Оставих кутията отдолу и изпсувах, че роя беше голям и от моите. По-голямата част остана на клона. Ние тръскаме, те политат и пак на него.
На другия ден по обяд, в понеделник, вече съм сам и пак съм отдолу. Как бе, от моите пчели, дет съм ги гледал и са ме жилили? Пак тръскане и "бърсане" на клона от роя с дълъг прът, още поне час. И разгеле... 80 % от роя дойде в преносния сандък по обяд. Оставих кутията на тревата отворена. След два часа отидох, затворих я, тъй като пчелите въобще не искаха да се връщат горе на клона, пренесох я на постоянното местообитание на пчелина, а остатъка от роя си стои горе и не мърда.
Стана сряда. Отварям преносния сандък и естествено нито градеж, нито има майка, тя си е остана на клона, заедно с остатъка от роя до три часа след обяд в сряда, чак след което от него вече нямаше нищо. Сложих прясно пило и маточник, който се излюпи в ръцете ми, и щях да отърва майката, но й се размина, и, слава на Господа, отиде при пчелите. Чак тогава погледнах клона и остатъка от роя вече го нямаше. Ама нали си напълних пет рамки с ново семейство! При старото семейство вече имаше нови майки в магазина, за него нямам грижи!
Оспамихме темата, ама само да кажа, аз как си прибрах с-вата, които видях че излитат , докато още не са напуснали двора. Излитайки от кошера за известно време са над него високо, аз поднасям празен корпус или нуклеус в зависимост от размера, много често с голи рамки, че всичко се изчерпа, мажа с етерично масло от лимонова трева и те моментално започват да се спускат надолу и се заселват. Случи се объркване при някои и част от рая се връщаше в стария кошер. Даже ме обикалят и кацат по мен и като кученца ме следват пак до стария си кошер. Два свалихме и от голяма височина, бяха големи и си струваше, с рязане на клони. Но е имало и такива, които са се измъкнали, когато не са били под надзор. Мисля, а се и надявам, че вече се кротнаха.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))