Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
Здравейте! Решил съм за утре или когато даде времето да направя доста отводки по метода с налитане на майката. Мисля да процедрам така:
Местя кошера на друго място и оставям летящата пчела да налети в новия, като го напълня с медени пити. Имам доста.
В стария оставам майката и всичкото пило. В новия придавам майка и след няколко дни една два пити с пило.
Ща приемат ли майка старите пчели, оставени без майка и без пило и кога да я придам, след няколко часа ли след ден?
Правил съм такива отводки когато съм прехвърлял семейства от ДБ към фарар ама съм правил с маточнц които съм намирал в магазните. С майка не съм пробвал.Ще се получи ли според вас тая изгъзица? Целта е да не се занмавам да ровичкам да търся майки. Иначе знам че начина е да оставя старата майка с налитащите пчели.
Защо просто не разделиш кошера на две с изместване с половин метър встрани пак няма да търсиш майка а докато си направят нова ще ги пръснеш с ОК на 25 ден и ще имаш половината кошери без кърлежи и с млада майка а и пчелите ще живеят доста повече от месец.Но при силен кошер става и късна паша.