Колеги, аз работя с ДБ и с ЛР. Имам два пчелина единият е в полето, а другия на около 1000 м нв. На планинският съм работил и с Роже Делон, но при тази нв не е удачен и ги прехварлих в др. кошери. Работя основно с 10 р. кошери като правя всичко взаимозаменяемо и при силните семейства работя с два корпуса ДБ или Корпус ДБ с два корпуса ЛР. За планинският пчелин мога да кажа, че в ДБ се чустват по-добре. И съм решил нов кошер ли е да е ДБ. За пчелина ми в полето все още се колебая. Има години, в които ДБ дават по-добри резултати, но в др. ЛР ги превъзхождат. Таази година напролет заселих една късна отводка в кошер Драгославски. При заселването пчелите покриваха плътно четири рамки. В последствие това семейство ми даде с около 20% повече мед от средният за пчелина и беше семейство рекордьор, като от него първият мед беше от липата.Постепенно тази година направих две отводки пак в такива кошери съм решил след като анализирам презимуването в тях и ако е успешно да увелича броят им.
Работя и с две майки, но тук има още каво да уча, защото ми прави впечатление, че различните семейства се държат различно.
Показвам ви снимка на Драгославеца. Отпред и едната отводка.