Аз още не съм оправил предните, а следващите ме затрупват. Накрая ще пусна молеца да се разиграе или малко бензинец и ... Майната им на пчелите, на пръскачите, апостолите..... и на БАБХ. Че Дон Кихот л...а да яде пред хилядите пчелари, които с години се борят с вятърни мелници, мислейки си, че някой ден ще изгрее Слънце и на тяхната улица. Е, няма да изгрее.
Жалко само за положения труд досега от теб и за нанесените щети.
Ако си регистриран в платформата за пръсканията би ли споделил каква култура са пръскали, с какво активно вещество, колко декара и дали е имало силен вятър по това време.
Като стана дума за съхранение на пити да споделя моят опит. Аз от години си свалям магазините есен и при зазимяването вадя от кошерите празните пити. Имам 6 бр. 200 литрови железни варели с капаци и обръчи и още 6 бр. 250 литрови пластмасови бидони които съм изрязал от едната страна - с две думи без капак и ги съхранявам в тях с изсушен лавандулов цвят. Технологията е проста и ефтина на дъното грабвам една стиска от цвета със дръжките както е и питите ги редя плътно една до друга, на всеки ред поръсвам още малко цвят и накрая слагам капака, стягам обръча. При пластмасовите реденето е същото само че вместо капак ги завивам с два пласта найлон и стягам с широкото тиксо. В един железен бидон се събират 78 магазинни пити или 35-40 дадан блатови пити - зависи от подредбата. До сега от лавандулата молец не съм имал а като ги зареждам пролетта по кошерите от миризмата на лавандула пчелите моментално се настаняват по питите. Преди го правех същото но вместо с лавандула използвах орехова шума, ефекта е значително по слаб относно защитата от молци и виждах голям проблем пролетта с тежката орехова миризма - пчелите в продължение на седмица и отгоре не припарваха на тези пити.
Дано съм бил полезен с инфото.
Остап Бендер: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
https://agri.bg/novini/pchelite
А да ни е честит новия министър. "Със стари ку..и нов бърдак не става!"
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))